Nácik, giccsadó, dráguló internet - és még csak szerda van!

"Hiába gyerekek minden, itt áll az idő"
Tankcsapda

Példa nélküli gyorsasággal dübörög a bársonyos reformok politikája, emellett önszerveződés és érdekképviselet terén is kimagaslót alakított társadalmunk a héten, ami azt jelenti, hogy megint offolunk, hiszen annyi az érdekes hír, alig győzzük követni a hazai eseményeket.

A hét rögtön egy különösen izgalmas neonáci pogromnak induló, majd bársonyos flashmobbá szelídült közéleti akcióval kezdődött: a rendszerváltás utáni Magyarországon először dobtak molotov koktélt egy kereskedelmi egységre azért, mert a tulajdonosát zsidó származásúnak gondolták. Ennek kapcsán eszünkbe jutott, amit Ice-T mondott legutóbb a Különleges Ügyosztályban, amikor kollégájával rajtaütöttek valami gyanús-drogos-szektás bandán:

Szektavezér: - Nem tehetnek semmit, ez egy szabad ország!

Ice-T:  - Nem, ez egy demokratikus ország, Uram, és a többségnek nagyon nem tetszik, ami itt folyik!

"Talán hagyni kéne a politikát" - írja Ön majd a kommentek közé, és igaza is van. Hagyjuk a politikát, foglalkozzunk inkább a valósággal: mi magyarok nem tudjuk mit jelent a demokrácia. Egy New York-i, magyar származású újságíró még gárdaügyben nyilatkozta valamelyik rádiónak, hogy náluk bizony szétvernék kapásból az efféle képződményeket. Nem szabad ország Amerika? Nem bizony. Amerika demokratikus ország (Magyarországgal ellentétben), és a többségnek nagyon nem tetszene a szélsőséges szervezetek szabad garázdálkodása.


Ki tudja, hol áll meg?

Mire ez a fantasztikusan élménygazdag hét delelőre fordult, újabb felülmúlhatatlan esemény történt: kiegyezett végre ellenzék és kormányoldal, hosszú nyálas csókokat váltottak egymással, azután párás szemmel megmondták, hogyan kell érteni minálunk a design szót helyesen. Giccs. Fizessen, aki giccsbútort vásárol! Jelenjelenek meg fiatal hazai formatervezők a világ designkiállításain? Jussanak új lehetőségekhez, vigyék el hírünket külországba? Lófaszt, válságban a gazdaság. Az Indexen megjelent indoklás szerint "A bútorokra azért vetnék ki a járulékot, mert ott az átlagosnál jelentősebb nagyságrendű formatervezés, design testesül meg". Nekünk tetszik az ötlet, javasoljuk az amúgy is magyartalan design szó eltörlését, helyette a giccs szinonímát használjuk. Lenne giccs szak az iparművészeti egyetemen, a Műcsarnokban évente megrendeznék a "Lakástrend és giccs" fesztivált, Hiller István kultuszminiszter pedig kiemelt állami kultrendezvényekre néha meghívna egy-egy nemzetközi sztárgiccs tervezőt.

Koránt sincs vége azonban ennek a remek munkahétnek, szerda délután van csupán, és már jön is a következő bársonyos reformhír: adózzon az internet! Nem számít, hogy Magyarország így is az utolsók között kullog penetráció tekintetében, nem érdekes az sem, hogy a nyugati világ felé nyitva maradt egyetlen kaput készülnek behajtani, nekik ippeg az internetet tetszik megadóztatni a gazdaság felemelése érdekében. A szolgáltatók már jelezték, áremelés következik.

Előre izgulunk, mit hozhat még a csütörtök és a péntek, lesz-e újabb gazdaságélénkítő reformintézkedés, igazoltat-e a magyar gárda a főutak mentén.
Mondjuk holnap bejelenthetnék, hogy július-augusztusban különadót vetnek ki a lángos és palacsintasütésre, meg a fenekezős horgászatra és az úszógumis fürdőzésre is, hiszen nyáron mindenki ilyesmivel foglalatoskodik, ebből sok pénzt lehetne keresni, amit kulturális fesztiválok és rendezvények szervezésére lehetne fordítani. Olyanokra, mint az éppen becsődölt Európa Kulturális Fővárosa projekt, vagy a hatalmas nemzetközi érdeklődés mellett sikert sikerre halmozó Reneszánsz évad, gondoljuk.

razo | 2008.04.09. 15:14 | link | 5 komment | Megosztom

off politika

ford 2008.04.09. 16:15:12

az operett folytatodik a hollánba, ugyanakkor megragadom a lehetőséget és felhívom rá a figyelmet, hogy amit tomket művel az nem flashmob-megint egyszer keveri a szezont a fazonnal
hu.wikipedia.org/wiki/Vill%C3%A1mcs%C5%91d%C3%BClet

Gyopár Pál · http://www.youtube.com/watch?v=JEjvVMRh4yo 2008.04.09. 18:40:23

Ordas csúsztatás nyilván ez a flessmobnak titulált egyszerű erődemonstráció. Csúsztatás, mint az a felháborodás is, amikor nevén nevezed az egyértelműt, a mongolidióta fejű, nyálcsorgató agresszorokat, és hörögve hárítanak, hogy márpedig ők nem nácik. Dehogynem, ráadásul különösen idióta, ijesztő mongolidióta fejű nácik: tinyurl.com/5ohsqs

razo 2008.04.09. 19:38:11

Kedves Pál, maró gúnynak szántam az idézett mondatokat, ha nem jött át, nem voltam elég jó, vagy te nem ismersz tréfát náci ügyben, ami mondjuk érthető. Akkor tisztázzuk: messzemenően osztom a véleményedet, szerintem egy demokratikus országban ez nem fordulhatna elő büntetlenül.

actionthenco · http://szvijazsszkij.blog.hu 2008.04.09. 19:53:30

Habár egyet lehet érteni, még is azt mondom, hogy talán hagyni kéne a politikát. Ez mégis egy kultblog kéremszépen! Tessék inkább engem kultúrálni!

gaze 2008.04.09. 22:51:50

Kultúránk része a társadalmi szolidaritás (*khm*) mértéke. Vagy hiánya..

Berlinben valami fasiszta ünnepnapon 10 ezer neonáci kivonult a b.kapuhoz, hogy akkor ők megmutatják.
Erre kiment 30 ezer helyi lakos és körbe ülték őket. Anyukák, babakocsival.
/németo-ban a tüntetés nem ilyen sörcsapos húgyszagú kempelés, mint itthon, hanem van eleje pont meg vége pont, és vonulni kell, közben rendőrség kísér két oldalról./
Körbeülték őket, azon egyszerű okból, hogy ahol ők laknak, ott nem akarnak ilyen eszméket, nem kérnek a gyűlöletből.
A rendőrök nézték egy darabig a dolgot, aztán idő után mentek a neonácik (mert ott ugye nem is akarják a dolgot ilyen demokratikus meg szabadságjog és ilyesmi mögé bújtatni) vezetőihez, hogy na akkor el kéne kezdeni vonulni. De ugye itt ül ez a 30 ezer ember, és akkor most vagy az van hogy elkezditek megverni őket de akkor itt vagyunk mi (éles lőparancssal Németo-ban) vagy akkor most szépen hazakísérünk benneteket.
10 ezer neonáci kullogott szépen haza a helyszínről.

Van úgy hogy egy társadalom érzi, hogy összetartozik, szónoklatokon meg zászló lobogtatáson túl más értékek is összekötik őket, mely értékek fontosak számukra, annyira, hogy ezért megtegyék amit az egyén személyesen megtehet.

Tomcat meg úgy tűnik alig várja hogy meghívja a Fábry Sándor, vagy megkérje a kezét Kiszel Tünde.
Irónia.

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.