Zenei félistenek a hajón

Januárban ridegtartással próbálták elvenni kedvünket a bulizástól, de akik kitartottak, most megkapják méltó jutalmukat: csütörtökön az idős reggae félisten Max Romeo, pénteken pedig a deszkás jakuza-szamuráj DJ Krush lép fel az A38 hajó színpadán. Élelmesebbek nyugodtan beköltözhetnek már csütörtök délelőtt, a két parti közti időt pedig tengerészcsomónak álcázva is kihúzhatják, megéri.

Max Romeo a pontosan egy éve nálunk járt Lee "Scratch" Perry szerző- és kortársa, akivel egy alkalommal állítólag annyira betéptek, hogy komoly bozótharcba keveredtek a jamaica-i Blue Mountain démonaival. A szabadfogású csörte emlékére aztán összedobták  a "Chase the Devil" című dalocskát, ami hamar világslágerré vált a raszták kiváló brit kapcsolatrendszerének köszönhetően. Amennyiben Ön a dal Prodigy-féle techno átiratát ismeri "ájonsört" címmel, külön felhívjuk a figyelmét a következőre: ne csináljon hülyét magából, annak ellenére sem, hogy a koncert csúcspontja minden bizonnyal a híres dal szöveghű előadása lesz, melyet az agg reggaebálvány életkorát meghazudtoló lendülettel ad elő ma is.

Ha létezik kulturális féregjárat, akkor abban mégsem az Európában befutott jamaicai énekes, hanem a japán hip-hop szamuráj közlekedik a legotthonosabban. DJ Krush ráadásul már haza jár Budapestre: emlékezetes csillagvetítős planetáriumi ősfellépését egy hajós és egy MEO buli követte az elmúlt években, veterán rajongóként pedig állíthatjuk, nem bánja meg, aki befizet a Nagymester performanszára. Csodás jazzfutamok, súlyos basszusok, japán népi hangszerek és szilánkokra tört szkreccsek alkotják Krush különleges zenei világát : ő az egykor absztrakt hiphop-nak nevezett műfaj úttörője, a hallgatós, okos elektronikus tánczene vezérsámánja, aki nyakig kimonoban autentikusabban játssza a hardcore rapet, mit egy harmadik generációs brooklyn-i autótolvajdinasztia legtehetségesebb leszármazottja:

razo | 2008.02.26. 19:37 | link | 3 komment | Megosztom

zene party legalize

Fender 2008.02.27. 17:44:14

én Sizzlát várom már a hajón.

lanti · http://mindennapibetevo.freeblog.hu 2008.03.01. 13:26:34

ti is voltatok esetleg krush-on?

soleado 2008.03.03. 11:59:00

sajnos nem :(

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.