Románia rulez



Hol van már az idő, amikor jóleső borzongással suttogtuk: "...De azért Romániában még rosszabb a helyzet...!) A román környezetvédelmi minisztérium nemrég bejelentette, hogy javasolni fogja a biológiailag nem lebomló műanyagzacskók használatának törvényi korlátozását, és ennek érdekében felemelik a szupermarketekben jelenleg ingyen osztogatott műanyagszatyrok adóját - írja a Greenfo környezetvédelmi magazin.

Korodi Attila román környezetvédelmi miniszter ismertette a tavaly decemberben született döntést és rámutatott, hogy felmérések szerint Romániában évente fejenként legkevesebb 250 műanyag zacskót használnak el. A miniszter utalt rá, hogy jelentős mértékben növelik az ingyenes műanyagzacskók osztogatását sújtó adót, ami remélhetőleg arra fogja késztetni a gazdasági vállalkozásokat, hogy biológiailag lebomló zacskókat terjesszenek, amelyek után sokkal kisebb adót kell majd fizetni. Reméli továbbá, hogy a törvényjavaslat néhány hónapon belül elkészül.

Tavaly novemberben első ízben rendezték meg Romániában az elektronikus hulladék begyűjtésének országos napját és azon hatszáz tonna - fejenként 30 gramm - elektronikus hulladékot gyűjtöttek be. Az utóbbi hónapokban Európa számos területén és több amerikai városban is betiltották a műanyag zacskók használatát.

space night rockers | 2008.01.22. 16:20 | link | Komment | Megosztom

green

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.