Mailart helyett .pdf - utca a desktopon


Amikor a posta médiummá válik, az a mail art. Ma a műfaj háttérbe szorult, a kortárs urbánus kultúra .pdf magazin formában terjed az interneten. A nemrég megjelent hazai Robopimp3 legfrissebb számát a világban sok helyen olvassák. Beton, vonat, fakoff, szívecske.

A mail art egykor felkapott irányzat volt, ma viszont van internet: a világ minden országában felismerik egymás munkáit a kortárs képzőművészek, a portfóliók pedig sokszor terjednek a képek megjeleneítésére is alkalmas, rugalmas .pdf formátumban. Itthon 2003-ban jelent meg az első ilyen művészmagazin, a Robopimp3, amit fiatal képzőművészeti egyetemisták készítettek. Olyan fotók kerülnek az újságba, amik csak gyűjteménybe rendezve nyerik el a jelentésüket, megtudjuk belőlük, hogy milyen irányzatok és stílusok vannak jelen a budapersti utcai kultúrában. A rendszeresen publikált fotósorozatok egy rejtett nagyvárosi világot, köztéri képgalériákat jelenítenek meg előttünk, a külföldi utcai művészek pedig ezekből a gyűjtésekből tudják meg, mi a menő ma, Budapesten.



A többnyire frissen végzett képzőművészekből álló street art csapatok tudnak egymásról, értékelik egymás teljesítményét, a városi tereket pedig ugyanolyan kiállítási felületnek fogják fel, mintha múzeumban, vagy egy belvárosi galériában jelennének meg.

Festményeik itt nyilvánosságot kapnak, ez a nyilvánosság ráadásul nemcsak az arra járó autósok és gyalogosok áradatát jelenti: a Robopimp3 gyűjteménye a nemzetközi  szcénában is elismert. Rendszeresen szemlézi a magyar munkákat a cseh Upstream és a vázlatokat, rajzokat és fotókat tartalmazó magyar graffitis magazin, a Harmless.  Szerkesztői saját anyagaik mellett közösségi szolgáltatásokat: híreket, cikkeket, linkeket is elhelyeztek az oldalon, hiszen ezek a művészeti csoportok odafigyelnek egymásra, hivatkozzák egymás munkáit saját médiumukon.


A pdf újságok készítéséhez nincs szükség kiadóra, sem terjesztőre. Offline hirdetéseken kultkocsmákban, kiállításokon, szórakozóhelyeken és kerthelyiségekben lehet a nyomukra bukkanni: szórólapokon, matricán és posztereken kelletik magukat. Az online terjesztésnek köszönhetően a budapesti street art közösségek munkáit ismerik a legnevesebb pdf magazinok szerkesztői is. Ilyen az amerikai Bloodwars magazin vagy a Pornoffiti, ezeket a médiumokat többször annyian látogatják a világ összes országából, mint ahányan a felkapott magyar médiasztárokat összesen ismerik.



A .pdf formátumban, ingyenesen terjesztett újságok lényege mégsem a pénz, vagy a hirdetők csábítása, hanem az anyaggyűjtés és a kommunikáció. A kortárs urbánus kultúra dokumentációja és, hogy az alkotók a globális közösségben is letehessék névjegyüket.

space night rockers | 2008.01.15. 15:07 | link | 1 komment | Megosztom

street art

ford 2008.01.16. 09:27:30

of? a harmlessmag(mint a wiw)kurva veszélyes a rendörség nyomozati, az ügyészség bizonyitási szakaszban használja. asszem két évvel sulytható a nagyértékü rongálás(pl combino, vonatok stb). csak ovatosan!

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.