2008 legígéretesebb online vállalkozásai

A közösségi Wi-fi megosztó és a DNS bank, az intelligens GPS, a mobil hirdetés és a BitTorrent éve lesz 2008 a Wired magazin szerint. Legkedvencebb újságunk tízes listába rendezte a web2 boom legígéretesebb stratup cégeit, melyeket nem fenyeget az 1999-eshez hasonló kipukkanás veszélye. Az elmúlt hónapokban bejelentett csillagászati értékű felvásárlások és akvizíciók (Facebook, YouTube, Skype, stb.) ugyanis továbbra is alacsonyan tartják a befektetők ingerküszöbét, ha pedig mégsem jönne össze a saját projekt, mindig vár a Google ölelésre tárt karokkal.
A biztonságos és kedvező üzleti környezet persze százával termeli a bukásra ítélt klónokat és utánlövéseket is, a Wired top 10-es listája azonban csupa olyan céget tartalmaz, melyek jó eséllyel válhatnak a közeljövő techbiz híreinek főszereplőivé.

A teljes listát megtekintheti a Wireden, kedvenceinket pedig mi is bemutatjuk a hajtás után.

23andMe
1000 dollárért elég szépen bevásárolhatunk a plázában a szilveszteri bulihoz, ha azonban valami igazán különleges ajándékkal szeretnénk kedveskedni magunknak az új évben, hagyjuk a szeszes italokat és vásároljunk inkább DNS alapú információt saját szervezetünkről ebben a forradalmi webüzletben. Családfakutatás, örökölt betegségek és élettani kilátások, génkutatás és megelőzés - a 23andMe a legjobb befektetés lehet, ha 2008 első óráiban Önre tör a világvége para, vagy a tükörbe nézve hatalmas zöld dudorokat vél felfedezni a füle mögött.

AdMob
A Google dominálta piacon nem túl fényes kilátásokkal indult 2005-ben ez a mobil hirdetésben utazó vállalat. Az AdMob azonban - úgy tűnik - állja a sarat: míg a keresőóriás mobilkészülékeken mindösze négy hónapja kísérletezik a reklámozással, az AdMob máris 12 milliárd hirdetést adott el a felhasználóknak. Ez a szám pedig jövőre ugrásszerűen emelkedik majd, ahogy egyre több user használ internetezésre alkalmas okostelefont.

BitTorrent
Ha hiszi, ha nem, a Magyarországon szitokszóként ismert alkalmazás nemcsak "illegális" filecserére használható, hanem a userek közötti adatmegosztásos technológiával működik például a Joost online tévé is, ahol teljes képernyőn lehet adásképes minőségben nézni csaknem 400 csatornát, miközben számtalan közösségi és webkettes funkciót használhatunk. A Wired szerint az "illegális" bittorrent helyett jövőre jön a technológia legális alkalmazása, ami jó eséllyel örökre nyugdíjba küldi például a kábeltévé szolgáltatókat.

(Hohó, mielőtt vadul kommentezne, hogy ez mekkora hülyeség, töltse le és nézze meg, mit tud a Joost, vagy az Azureus online HD tévéje!)

Dash

Ha-ha: nemcsak azok a magyar fogyasztók tettek rossz lóra, akik a kelet-európai piacnak szánt kifutott plazmatévéket hordták haza nagy buzgalommal a karácsonyi szezonban, hanem azok is melléfogtak, akik jojózó tekintettel követelték az idei magyar ünnepi hajrá legkapósabb termékét, az olcsó GPS navigációs rendszereket a médiamárkt eladóitól. A GPS ugyanis jelenleg egyirányú utca: azt kell tennie, amit a műholdak parancsolnak, így ha Ön azt látja, balra kell kanyarodni, az azért lehetséges, mert a rendszer szerint így jut el úticéljához a legrövidebb úton. De hol marad ebből az értelem és logika? - tették fel a kérdést a Dash navigációs rendszer létrehozói (szándékosan nem írtunk "alkotót", manapság minden szaros bankhitelt és lakóparkot "megalkotnak" vagy "megálmodnak" a pénzemberek).
Az újítás a következőképpen működik: ha Ön 5-tel hajt egy olyan útszakaszon, ahol a szabályok szerint 50-el lehetne, akkor a rendszer észleli, hogy Ön dugóba került, így a többi felhasználót alternatív útvonalakra tereli, hogy elkerülhető legyen a még nagyobb torlódás. Há nem zseniálisan egyszerű?

Powerset
Ha létezik olyan kereső a széles internet óceánban, amelyik jó eséllyel szorongathatja meg a Goggle-t (vagy méginkább: jó eséllyel lehet a következő nagyösszegű felvásárlás főszereplője), akkor az Powerset - írja a Wired. Ez a rendszer ugyanis egyszerű szavak  és szerkezetek helyett szövegösszefüggéseket és jelentéstartalmakat is felismer, így jobban hasonlít a 2001 Űrodüsszeia HAL-jához, mint a ma ismert online tájékozódási rendszerek bármelyikéhez. Bár a fejlesztő cég tavaly súlyos humán veszteségeket szenvedett a CEO és az alapító kilépésével, a Szilikon Völgyben mindenki kíváncsian figyeli majd a Powerset teljesítményét, vagy bukását 2008-ban is. Ha ugyanis bejön a keresőszoftver készítőinek számítása, a ma ismert internet alapjaiban változik meg.

A Wired írásában kiemelt többi vállalkozásról a magazin cikkében olvashat. Szerintünk a felhozatalból ezek a legígéretesebb startup vállalatok, figyelni fogjuk a híreket 2008-ban is.

razo | 2007.12.28. 13:44 | link | Komment | Megosztom

web2 web tech

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.