Anekdotázott Wozniak Budapesten

Szarvas "Nagy Ő" László moderátor hisztériás rohamot kapott, Steve Wozniak pedig kellemesen anekdotázott a Jövő házában rendezett találkozón, ahol a budapesti geekek iphone-okat dedikáltattak, az újságírók pedig olyanokat kérdeztek, hogy "miért van Ön Magyarországon" meg "Az Épl az ájfonnal új piac felé-e nyit?"
Az Apple társalapítója Budapesten tartott előadást, amiből sajnos semmi újat nem tudtunk meg semmiről.Amikor megérkeztünk, Woz már az Apple I és az Apple II közti technikai különbségekről mesélt, majd következett az egér feltalálása és az első Macintosh. Bármilyen furcsán hangzik, igazából nem is jutottunk messzebbre az almalogós univerzumban, elmaradt a Leopard és az iPhone dicsőítése, szó sem esett az iTunesról, még az utóbbi évek robbanásszerű piaci növekedését is csak egyszer hozta fel Steve Jobs bestest barátja, akivel annak idején saját tőkéből gründolták a mára globális rajongói klubbal és folyamatosan növekvő eladásokkal prosperáló vállalatot, a kékhalál egyetemes alternatívájának számító Apple korporációt.

Torokfájásra hivatkozott Wozniak, amikor történelmi visszatekintését a nyolcvanas évek vége felé rövidre zárta és jelezte, hogy válaszol a kérdésekre. Ekkor a Nemzeti Hírközlési Hatóság színeiben színpadra perdült Szarvas László, a "Nagy Ő" valóságshow egykori játékmestere, és toporzékolni kezdett, mert a mikrofont szerinte túl lassan juttatták el a megszeppent hosztesszek a kérdezőkhöz. Minden hallgatói jelentkezést Szarvas-i komment kísért: "Nem fog ez így menni...!" A jelentkező ott van, hol van már a mikrofon...?" - csodálkoztunk, hogy szegény lányok egyáltalán lépni tudtak az előadás végére.  A meghívott előadót Szarvas rutinosan "Ő"-nek nevezte: "Akkor Ő válaszol" "Már csak egy utolsó kérdést tud Ő megválaszolni",  végül egészen úgy éreztük magunkat, mintha a barátságos pocakos öregúr helyett maga Lord Voldemort állt volna a színpadon, akinek köztudottan nem szabad kiejteni a nevét.

Nem volt különösebben felkészült a közönség sem. A fentebb idézett okosságok mellett például arra voltak kíváncsiak, "miért vannak még mindig olyan alkalmazások, amik csak Windows alatt indulnak el", meg  "miért kerültek Intel pocesszorok a macintosh-okba". Csupa olyan kérdés, amiket a Wikipédia vonatkozó szócikkei, vagy az Apple.com/support simán megválaszol, ezért kár volt Steve-nek a világ végére elutaznia.

Apropó világvége. Hazafelé azon gondolkodtunk, vajon miért a floppy előtti kor anekdotáival szórakoztatta a közönségét az Apple guru, amikor annyi releváns témát érinthetett volna. Mit tesznek a digitális szakadék szélesedése ellen, mikor lesz új, szürke MacBook, mit gondol az iTunes/Apple TV szerepéről a televíziós médiapiacon? Mi a mentség a sok Leopard bugra? Cél-e, hogy a Leo fusson PC-ken, hamár a Windows elindul a Mac gépeken?

Aztán a Moszkva téri metrómegálló embermasszájában vergődve eszünkbe jutott: talán Wozniak, aki bevallása szerint tíz éve nem használta útlevelét, nem gondolta, hogy magyar közönsége a floppyn túl is követni képes a számítástechnikai történetét. Ez persze nyilván nem igaz, de az biztosra vehető, hogy az előadó nem igazán tudott mit kezdeni a budapesti hallgatósággal.     

razo | 2007.11.26. 19:32 | link | 6 komment | Megosztom

tech mac geek budapest

veszig · http://fyoop.hu 2007.11.26. 21:51:45

Orulok, hogy vegul nem mentem el - kb erre szamitottam. :)

azé 2007.11.26. 21:53:49

Mondjuk azért nem magyarázta pl. az Apple bizonyítványát Leopard ügyben mert már 20 éve nem dolgozik náluk (habár alkalmazotti státusa van). Steve Wozniak Apple utáni karrierje teljesen érdektelen. A személye azért érdekes számunkra, mert a hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején fontos szerepe volt a személyi számítógép kifejlesztésében.

dH · http://bolcslazado.blogspot.com 2007.11.27. 00:38:38

Pedig ha mac-ed van, és nem mentél el, akkor nem is vagy igazi szektás, pfejj, az ilyen árulókba! (Sajnos én nem lehettem ott, mert pár ezer km, meg mekem sincs).

sincs 2007.11.27. 11:48:05

Eheh, tipikus mac-es hozzállás: bármilyen kütyütől, bármelyik alkalmazott beszédétől stb. a holtak feltámadását, a mennyek eljövetelét és az örök életet várjátok, és amikor nem jön el, akkor görbül a száj lefelé. :)

serif · http://www.dub.hu/ 2007.11.27. 13:02:47

Aki Wozniak hallatán egyből apple bashinget húz elő a kalapból, meg olyan kifejezéseket, mint "tipikus mac-es hozzáállás", "szektás", az tudatlan.

Nem kell leborulni a lábai előtt, de beláthatjuk, hogy izgalmas dolgokat csinált, és próbál a mai napig is csinálni, a sikereit pedig (ennek ellenére?) nem pénzben méri, hanem hogy milyen kevés alkatrészből össze tudott rakni egy floppy meghajtót.

geri · http://www.geritwo.hu 2007.11.28. 18:27:17

Nem tíz éve, hanem tíz évig nem használta az útlevelét. És én sem hiszem, hogy az Apple jelenlegi dolgairól olyan nagyon érdemes lett volna faggatni. Ő a múltjából él, mint élő legenda.

Másnap azért még elmondott pár érdekességet.
href.hu/x/41xc

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.