Gibson interjú a 40 éves Rolling Stone-ban


Idén negyven éves a Rolling Stone magazin, a legkultabb amerikai kultlap, amit 1967-es indulása óta olyan kaliberű szerzők töltöttek fel tartalommal, mint Joe Eszterhas, P.J. O'Rourke vagy Hunter Stockton Thompson. A kéthetilap ünnepi számában terjedelmes interjút közöl William Gibsonnal, akinek nemrég megjelent Spook Country című könyve a távoli jövő helyett inkább a kora 21-ik század zűrzavaros világával foglalkozik. A Globális felmelegedés, a geopolitikai helyzet, terroristák, vírusok és a KGB által kiképzett kubai ninjaharcosok garázdálkodnak a minden bizonnyal letehetetlen regényben.

"Amit az unokáink leginkább furcsának találnak majd a gondolkodásunkban, az a digitális és a valós világ állandó megkülönböztetésére tett erőfeszítésünk. A jövőben ez gyakorlatilag lehetetlen lesz. A cyberspace és a "nem-cyberspace" közti különbség elképzelhetetlen lesz. Amikor 1984-ben megírtam a Neurománc című könyvemet, a cyberspace már létező fogalom volt, igaz csak néhány beavatott számára, és ők sem az összes idejüket töltötték a virtuális térben. A kibertér ott volt, mi pedig itt voltunk. Ma a hálózat sokkal több ember számára elérhető, és csak akkor vagyunk offline egy időre, amikor olyan helyre tévedünk, ahol nincs wi-fi.

Az állandó lefedettség világában nem tudjuk majd, mikor vagyunk online és mikor nem. Általában persze online leszünk, egyfajta vegyes realitás állapotában. Csak akkor jut majd el a tudatunkig mindez, ha valami elromlik, és hirtelen megszakad az összeköttetés"

Olvassa el az interjút a Rolling Stone magazinban!

razo | 2007.11.12. 21:48 | link | 2 komment | Megosztom

média digitális kultúra

franctuggya 2007.11.16. 13:59:04

RaZo, szerezz egy példányt Vernor Vinge tavalyi Rainbow's End c. könyvéből, az eljövendő 20-as, 30-as években játszódik. Ez alapján a ubiquitous computing meg a smartwear elég menő lesz.
Köszi a szólást az interjúról!

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.