Bétának minősíti a Leopardot a Wired

leoMivel szerkesztőségünk Apple gépeket használ, nem kerülhetjük el mi sem, hogy előbb-utóbb installáljuk az új, OS X 10.5 operációs rendszert, a Leopard-ot. Barátaink és ismerőseink két hete Leopard lázban égnek, legtöbben a megjelenés napján bevásároltak az újdonságból. A "Leo" fogyott is mint a forró meggyespite, három nappal később már nem lehetett egyetlen lila galaxisos dobozt sem találni a budapesti Apple kereskedések kínálatában.


Ezen először bosszankodtunk, most azonban azt gondoljuk, nem is baj feltétlenül, hogy nem elsőként érkezünk a buliba.

A Wired tegnapi cikke szabadon bővíthető listát tartalmaz, ahová mindenki posztolhatja Leopard bugjait, a verdikt pedig a pozitív tapasztalatok és a hibátlanul futó upgrade-ek ellenére igen kemény. "Bolhás a macska" című írásában Michael Calore kimondja a rettegett szót: az új Mac oprendszer nemcsak bugos, nemcsak az a baj, hogy néhány third party app nem indul el rajta. A jelenlegi Leopard az Apple új operációs rendszerének "Beta" változata, legfeljebb.

Fagyások, felismerhetetlen perifériák, elillanó külső meghajtók, AirPort ingadozások, natív szoftver kompatibilitási gondok, működésképtelen webkamera, és megsemmisült iTunes könyvtár lepi meg a usereket upgrade után, hogy csak néhányat említsünk a magazinban megjelent parák közül. Persze nyilván még többen vannak, akiknek elsőre sikerült az update. Október 30-án kétmillió eladott operációs rendszerről lehetett olvasni, így valószínű, hogy a userek nagyobbik hányada nem tapasztalta a fent sorolt hibákat. Az arány azonban így is aggasztóan magas.

leo2


Külső Winchesterrel bővítjük irodai rendszerünket részben éppen a Leopard install kapcsán aktuálissá vált backup miatt, az első választott termék azonban szériahibásnak bizonyult a vásárlást megelőző tájékozódásunk alapján, így utólag kellett lemondanunk a megrendelést. Az új jelölt már stabilabbnak ígérkezik, ám itt Leo kompatibilitási gondok akadtak a felhasználók beszámolói alapján. Backup nélkül pedig nincs reinstall, legalábbis szerintünk.

Másik észrevételünk - bárki is állítja az ellenkezőjét - hogy nem szabad egyszerűen felülírni, upgradelni az oprendszert. Egy ilyen összetett és bonyolult alkalmazás esetén bizony érdemes clean install-t csinálni, azaz ledarálni a rendszervinyót és nulláról újratelepíteni az OS-t. Szerencsére az Apple-nél mindez nem jár különösebb traumával, persze feltéve, hogy az új rendszer nem "béta" változatban kerül a dobozba, mondjuk a sürgető megjelenési határidők miatt. A Migration Assistant nevű varázslat ugyanis minden bookmarkunkat Mail beállításunkat és telepített programunkat visszahozza az új környezetbe a külső vinyóról, ahová bekappoltuk őket a radír előtt. Persze megintcsak nem szentírás mindez, a Lifehacker szerint például "voodoo" hiedelem és begyöpösödött pécés para azt gondolni, hogy a sima rendszer upgrade "misztikus fileokat hagy a gépen, melyek később bajokat okozhatnak". A posztra kommentelő Apple Store alkalmazottak mégis állítják: a legtöbb összeomlott macnél, amit a szomorú juzerek bevisznek hozzájuk, általában az Upgrade kulcsszó hangzik el a diagnózis megállapításakor.

Összességében a következőkre jutottunk: bár tegnap még lelkesen vártuk az első munkanapot, amikor majd jól megvesszük a 10.5-öt, hogy azon nyomban ráeresszük gépeinkre a sok cuki finomságot tartalmazó szoftvert, mára döntöttünk: megvárjuk az első hivatalos frissítést. A Wired cikkében felsorolt hibák alapján nem valószínű, hogy sokáig kell nélkülöznünk az újdonságot, emellett csalódni sem szeretnénk: a Tigerben ugyanis a valaha használt legcsodálatosabb felhasználói környezettel ismerkedtünk meg, és csak akkor válunk meg tőle, ha valóban még jobbra cserélhetjük majd.

razo | 2007.11.03. 23:15 | link | 1 komment | Megosztom

mac tech

Hettie 2007.11.03. 16:53:30

Pedig a leo nem szebb a tigrisnel. De lehet, hogy jobb. Nemtom, az enyem meg csak egy napos es igen, fresh installt csinaltunk, bar a rezidens apple varazslo haver szerint feleslegesen.

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.