Kiberművészet: kakagyártó mosógép és rizstermesztő robot



Átmeneti korszakban élünk, gyorsan fejlődik a technológia, már Magyarországon is dobnak ki alaplapot meg mobiltelefont lomtalanításkor. Térhajtómű sajnos még nincs, a kiberművészet - akármit is jelentsen ez - viszont már létező fogalom a digitális kultúrában. Az Ars Electronicán testközelből találkoztunk az újművészettel, a kiállított projektek egy részének sikerült átlépni kelet európai létre kondicionált ingerküszöbünket. Az élményt Ön is megtapasztalhatja, ha kattint.

A tökéletes hatás érdekében csupán az általunk legjobbnak tartott kiberművészeti alkotásokat mutatjuk be, amelyek között nem szerepel a Golden Nica Hybrid Art idei nyertese a csótány- és egérfarm, tudományos nevén a SymbiotiA. Az ausztrál művészeti laboratórium ugyanis túl mélyre ásta magát a biológia útvesztőiben. A projektek megismerése sajnos túl sok kellemetlen középiskolai emléket hozott volna felszínre, így ezt inkább hanyagoltuk (köszi Marika néni). Az OK centerben szerencsére azért találtunk mást is, íme toplistánk:

 
rizstermesztő robot
A délkelet-ázsiai rizsföldeken évszázadok óta használják természetes trágyaként a moszatpáfrányt magas nitrogéntartalma miatt. Az autoinducer_ph-1 nem más, mint az ősi rizstermesztő módszer robotizált változata. Az installáció közepén elhelyezett medencében moszat burjánzik, amiből egy robotkar bizonyos időközönként kihalászik egy-egy darabot, majd a medence köré épített "rizsföldre " juttatja. A mesterséges közegből nem hagyták ki a moszatpáfrány legjobb barátját, az Anabaenat - illetve annak szintetikus szoftver vezérelt változatát - sem. Ez a zöldeskék nitrogénmegkötő baktérium a természetben a legtökéletesebb szimbiózisban él együtt a páfránnyal, együtt úsznak a poshadt víz felszínén kéz a kézben. A szoftver vezérelt baktérium segítségével nem csak a rizs, de a moszatpáfrány is otthonosan érzi magát a múzeumban.

 
emésztő mosógép
A Cloaca fantázianevű installáció tökéletesen reprodukálja az emberi emésztőrendszert. A gép a tartályába öntött élelmiszerből bonyolult eljárások, csövek, kémiai anyagok és egy mosógép segítségével valósághű szart állít elő. Riszpekt.Wim Delvoye 2000 óta dolgozik a projekten, azóta a végtermék egyre tökéletesebb, olyannyira, hogy laboratóriumi körülmények között is csak nehezen lehet megkülönböztetni az emberi fekáliától.
Se Mi Sei Vicino
A Se Mi Sei Vicino - amikor közel vagy hozzám - interaktív installáció az emberi testet használja interfészként. Ahhoz, hogy a valós idejű 3D vizualizáció beinduljon nem egy monitor előtt kell hadonászni, egy emberi testtel kell fizikai kapcsolatot létesíteni. A kiállító tér közepén vulkáni nyugalommal álló humán antennát többnyire csak bámulták a látogatók, ám a Kultplay elszánt tudósítójának egy fotó erejéig sikerült áttörnie a rejtett dimenziókat, aktiválni a padlóba épített szenzorokat, és ezzel egy időben a 3D grafikát.

 
agyvezérelt hangszobrászat
Két kedves kimondhatatlan nevű kreatív japán fiatal agyvezérelt hangszobrászattal indult a kiberművészek versenyén. Az egyszerű eljárás során mindenképpen tönkre kell tenni egy mélynyomót, ebben készül ugyanis a szobor. A résztvevő kihangosított változó frekvenciájú agyhullámai addig rezegtetik a membránra öntött vízzel elkevert burgonyakeményítőt, míg abból gyönyörű hófehér nudlik lesznek. Ez körülbelül tíz percig tart, a folyamatra rá lehet segíteni egy kis "pörgős kongás elektróval".

soleado | 2007.09.25. 12:50 | link | 1 komment | Megosztom

new media art ars electronica

Tibi 2009.03.18. 18:00:39

Ha így folytatják,nem csak egy szleng lesz,hogy "összefosta magát a mósógép","beszart a mosógép"

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.