Ars Electronica vs. Paraflows vs. Internet kiállítás

arsA webkettes internet korában nyitott könyv a júzer élete. A magánélettől vesz búcsút (Goodbye Privacy) az idei Ars Electronica Fesztivál, ami az elmúlt huszonvalahány év alatt undergroundból szépen lassan fővonalbeli médiaeseményé nőtte ki magát. Miközben nálunk kiállítják az internetet párszáz kilométerrel odébb, Linzben a digitális világban érvényes alapvető jogokról, virtuális közösségekről, terekről és a web2 teremtette nyilvánosság veszélyeiről vitatkoznak a hozzáértők.

Ahogy ez már megszokott, idén is lesznek kiberművészeti kiállítások, interaktív installációk, kompúteranimációk - köztük a magyar Conspiracy demócsapat Chaos Theory című alkotása - hibridművészet és egyéb érdekes kísérőprogramok. Az esemény sokak szerint évről évre egyre unalmasabb. Így gondolják ezt bécsi barátaink is, akik már másodszor szerveznek ellenrendezvényt, természetesen Bécsben. Szeptember 13-23-ig, közvetlenül az Ars Electronica után kezdődik a Paraflows, amelynek központi témája idén a láthatatlan, anyagtalan virtuális tér. Az esemény szervezői felhítvták a figyelmünket arra a nem elhanygolható tényre, hogy Paraflows-on jelen lesz Emmanuel Goldstein is, a 2600 magazin főszerkesztője, a világ legismertebb hackere, aki még valamikor a késő hetvenes években kezdte meg működését. Az Ars-hoz hasonlóan a beszélgetések és előadások mellett itt is lesznek filmek és net art kiállítások.

Terveink szerint mindkét eseményre ellátogatunk, és igyekszünk összehasonlító elemzést végezni hogy kiderítsük érdemes-e a jövőben inkább Bécsbe kirándulni digitáis tudattágítás céljából. Sajnálattal közöljük, hogy az elemzésből ezúttal kimarad a hazai Internet Kiállítás, budapesti tudósítónk ugyanis a sajtóanyag tizenkettedik és tizenharmadik szavánál - internet világa - agyembóliát kapott és azóta jobb kezét ökölbe szorítva modulatlanul fekszik a padlón.

soleado | 2007.08.31. 18:20 | link | Komment | Megosztom

ars electronica

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.