Világhírű magyar garázsdemo


Pár nappal a világ legnagyobb képregényfesztiválja után, augusztus 5. és 7. között rendezik meg San Diego-ban a legrangosabb számítógépes animációs filmfesztivált, a Siggraph-ot. A fesztivál rangját jelzi, hogy a több ezer nevező munkáinak csak töredékét mutatják be, a legjobbnak ítélt animációt pedig automatikusan kvalifikálják az Oscar-díjra a legjobb animációs rövidfilm kategóriában. Ezúttal magyar induló is bekerült a fesztivál programjába, mégpedig a Conspiracy nevű demócsapat Chaos Theory című animációja, ami többek között olyan neves indulókkal versenyez, mint a Pókember 3, a 300, a World of Warcraft vagy a Half Life 2 animációs jelenetei.

Nézze meg a demót HD minőségben!

A Chaos Theory fiatal alkotói (Buza Barna, Szabó Zoltán és Szelei Kis Gergely) a több millió dolláros költségvetéssel és hatalmas számítógépparkkal gazdálkodó professzionális animációs cégekkel szemben animációjukat szabadidejükben, otthoni számítógépekkel készítették. A demó különlegessége még, hogy az alkalmazott speciális technikának köszönhetőn az alkotás mérete mindössze 64 kilobyte (ez nagyjából 1-2 másodperc hosszú MP3 zene méretének felel meg), így bárki megtekintheti egy otthoni középkategóriás PC-n is.

A Chaos Theory eddigi sikerére jellemző, hogy az Aniboom fesztivál kísérleti film kategóriájának illetve a Scene.org Awards Best 64kB Intro kategóriájának győztese, továbbá M. Tóth Géza Maestro című Oscarra jelölt kisfilmjével együtt vett részt a Nemo filmfesztiválon. Ezeken kívül a Prix Ars Electronica fesztiválon különdíjban részesült. A magyar animáció a Siggraph programjába való bekerülését Paul Debevec-nek, a számítógépes animáció egyik úttörőjének köszönheti. (A Pókember és a Matrix filmek is az általa kifejlesztett technikákkal készültek.) Debevec tudomást szerezve a számítógéppel nem profit orientáltan alkotó fiatal művészek underground nemzetközi szubkultúrájáról és közösségéről, a demoscene-ről, felhívta az ott alkotókat, hogy nevezzenek animációikkal. A számos országból érkező rengeteg demoscene-en belül készült alkotásból a Siggraph zsűrije a Conspiracy animációját tartotta a legjobbnak, így ez indulhat a fesztivál világszínvonalú programjában. + Verkfilm és interjúk a készítőkkel

Köszi, András!

razo | 2007.07.30. 17:44 | link | 4 komment | Megosztom

scene new media art geek film

dH 2007.07.30. 18:08:20

Hihetetlen, hogy egyesek ezt még 2006-2007-ben is komolyan gondolják. Számomra 1993 volt a csúcspont, Second Reality, Crystal Dream 2, és utána már világosan valami más jött; nem volt már értelme csatornákról meg realtime-ról beszélni. Mint ahogy azóta sincs már, sőt.

dH 2007.07.30. 18:10:16

Jah, most látom h 64KB Introrol van szó, a feedben csak a bevezető volt.. ez esetben viszont respekt :) De pókapó hárommal ezt összemérni, hát, nem egy kategória, a legjobb értelemben.

özv. Halott Józsefné 2007.07.30. 19:51:51

valoban nem egy kategoria, en mindenesetre orulok h bekerult a mainstream cuccok koze

amugy meg a Spot volt a legjobb demo ever

kamm 2007.08.01. 20:09:39

Hol vannak 64k demok a Siggraphon? Komolyan, en a tavalyin is voltam es nem emlekszem egyetlen demora sem, hacsak nem Charles Csuri vilaghiru eletmuverol szolo (pass center mogotti) kiallitasi reszlegben (masodik generacios amerikai letere meglepo modon Mr. Csuri ertett magyarul is, sot beszelt is par szot, amikor elcsiptem egy kis beszelgetesre).
Amugy ez tenyleg jo hir bar jegyezzuk meg, hogy mozinak az Electronic Theater program a Siggraph fo szama, az a valogatott filmek eves vetitese - kulonjegyes, dedikalt teremben zajlik - es ott tobb tucat film szokott menni 1-2 ora alatt, koztuk legalabb 2-3 magyarral minden evben.

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.