Sicko - ez itthon is fájni fog

Magyarországon még nem mutatták be Michel Moore új botrányfilmjét a biztosítótársaságok uralta amerikai egészségügy tragikus állapotáról. Érdekes lesz a hazai visszhang: a rendszer átalakításának (amerikanizálásának) kellős közepén várhatóan szólásra bírja majd a maga alá nyammogó hazai sajtót és a politikai erőket is. Adódik az összevetés, nyilván mindenki elhivatottság alapján ítél majd, ahogy ez mifelénk lenni szokott. Borítékoljuk azt is, hogy a néhány (online) szerkesztőség, ahol nincs 100 százalékos pártdiktatúra, csuklóból elkeni majd a Sicko-t, mert úgy érzik majd, Michael Moore filmjeivel ezt kell tennie egy valamirevaló értelmiséginek. Amerikában tombol a Sicko láz: a CNN tegnap este megpróbálta ízekre szedni Michael Moore-t egy interjúban, ehelyett a rendező szedte szét a hírtévé riporterét:



A BoingBoing tudósítója szerint Texasban redneck tömegek spontán plázagyűléseken vitatkoznak arról, hogyan lehetne másképp csinálni. A legnagyobb magánbiztosító, a BlueCross mentegetőzésre kényszerült a felháborodott ügyfelek támadásai miatt. A Google marketing osztálya segédkezet nyújtott a bajban lévő társaságoknak és fizetségért cserébe lejárató kampányt ígért a film ellen. Ezek után érthető: muszáj volt saját véleményt kialakítanunk, és nyilván nem várunk a lassú hazai forgalmazókra. Letöltöttük a filmet és megnéztük.

A Sicko telitalálat. Vannak benne tények, adatok és dokumentumok, és van benne jó adag hatásvadászat is persze, hogy eladható legyen a produkció. Voltak jelenetek, ahol hangosan röhögtünk, volt, ahol legszívesebben sírtunk volna, néha méltatlankodva ingattuk a fejünket. A kétórás vetítés végére azonban a message egyértelművé vált és megkérdőjelezhetetlen bizonyítékokon állt a lábán: "Az amerikai egészségügy súlyosan beteg és igazságtalan rendszer. Ennek legfőbb oka, hogy a profitorientált biztosítótársaságok és a gyógyszercégek mindenféle civil- vagy állami kontroll nélkül uralják az egészségpiacot"


A képlet egyértelmű, mi is ismerjük, mindannyian kötöttünk már Casco-t. A magán egészségbiztosítás rendszerében profitnak minősül egy-egy megtakarított kiadás, a kifizetett műtéteket és egyéb nagyértékű kezeléseket pedig veszteségként könyvelik el. Mint a Dr. House-ban: az amerikai kórházakban nem az orvos dönt arról, hogy egy beteget ellát, vagy sem, arról pedig végképp nem rendelkezhet, milyen kezeléssel gyógyítható meg a páciens legjobb tudása szerint. Az amerikai kórházakban egy öltönyös, aktatáskás ember dönti el, ki milyen kezelést kaphat a biztosítása alapján.

A filmből kiderül: ha valakinek a körülményes eljárás végén mégis fizet az HMO rendszer, évekre visszamenőleg megnézik, hol vétett egy hibát a kérdőívek kitöltésénél, voltak-e megelőző tünetei, melyek a jelenlegi betegség kialakulásához vezettek. Törések, hasmenés, fertőzések kerülnek nagyító alá, és ha egyetlen apró könyvelési hibát vétett a beteg korábban, vagy a kötvény szignózásakor már szervezetében volt a későbbi kór kialakulásához vezető betegség, a biztosító azonnal visszaperli kifizetett összeget.

Ahol állami, egységes biztosítási rendszer működik, ott szolidáris alapon mindenki az adóban fizeti meg a hozzájárulást. Egy kanadai nyugdíjas válasza a rendező-riporter kérdésére "Miért fizet mások helyett, ha Önnek semmi baja sincs" egyszerű és végtelenül tanulságos: "Mert vannak, akik nem tudják kifizetni maguknak az ellátást". Míg Amerikában egy fűrésszel levágott ujj visszavarrása 12-60 ezer dollárba kerül, Angliában az ingyenes beavatkozást követően a kórházak kifizetik a beteg biztonságos hazajutásának költségeit, kp-ben, egy alaksori kasszánál.

Hogyhogy Angliában nincs csődben az egészségügy? Ott miért nem hivatkoznak arra, hogy a szociális ellátás a kommunizus felé tett első határozott lépés? Amerikában egy fiatal színész, bizonyos Ronald Reagan hangját rögzítették egy bakelitkorongra és juttatták el lemezboltok százezreibe az '50-es években, hogy a családok megtudják: az egészségügy felől támad a vörös ördög. A film egyedi esetek felvetésével kezdődik. Igazi riport: van benne öreg ács, akit elkapott a körfűrész, rákos apuka, akitől megtagadták a csontvelőátültetést, mondván, kísérleti eljárást nem fizet a biztosító.

Aztán megtudjuk a legfontosabbat, az itthoni viszonyok szempontjából is elgondolkodtató információt: Azok a politikusok, akik az egészségügyi rendszert piaci viszonyok közé helyezték, és tető alá hozták az állam teljes kivonulását a szektorból, mára mind különböző egészségügyi magáncégek CEO-i évi cirka 2 millió dolláros fizetéssel. Vajon a mi politikusaink is ebből a példából tanultak?

A Sicko aztán megmutatja mi a helyzet Kanadában, Nagy-Britanniában és Franciaországban. Az egészségügy mindenütt jórészt állami kézben maradt, mégsincs nyoma a kommunistáknak. Sőt: a WHO jelentése szerint az európai országok vezetik az egészségügyi ranglistát, az USA pedig a 37-ik helyen áll, közvetlenül Szlovénia mögött.

Végül jön a csattanó, az európai szemmel talán felesleges és nehezen érthető finálé: Moore hajóra pakol néhány Ground Zero önkéntest (a 09.11-i New York-i katasztrófa romjainak eltakarításán dolgozó helyieket, akik 2001 óta légzési nehézségektől és egyéb, a hatalmas por okozta betegségektől szenvednek és nem kaptak ellátást az USA-ban, mert önként vállalták a munkát), és elviszi őket Guantanamo Bay-be, ahol a WTC terrorakció miatt letartóztatottakat ingyen kezeli a kormány. "Hé őrök" - kiabálja - "nemzeti hősöket hozok, ellátásra!" A szigetről persze elhajtják őket, mire Kubában is szerencsét próbálnak. A kis csapat itt szó nélkül megkapja a kezelést. Persze jóhogy: azért a komcsik se olyan hülyék, hogy kihagyjanak egy ilyen lehetőséget, miközben nagyot rúghatnak a csillagos-sávos seggbe is egy füst alatt.

Nos, ezt a részt fogja kiemelni a magyar sajtó, amikor megírják majd a kritikákat. Itt valóban fogást lehet találni a filmen. Demagóg, nincs értelme, félrevezető. Nekünk. A texasi redneck azonban csak a film végén érti meg igazán, mekkora a baj. És Michael Moore célja éppen ez a Sicko-val.

razo | 2007.07.10. 17:40 | link | 18 komment | Megosztom

film

varosszel 2007.07.11. 00:21:48

36 evvel az USA-ban tortentek utan M.o-on is megvalosul a diktatura az egeszsegugyben.
http://giulio.freeblog.hu/archives/2007/06/24/Rendszerkritika_3_-_1971_februar_17/

gallicus 2007.07.11. 11:58:58

itt sincs semmi más cél a szadeszeseknek meg néhány maszop mogulnak,mivel választást fognak bukni 2o1o-ben vagy még előbb meglegyen számukra a visszavonulási lehetőség a magánszférába!Ezért mennek bele mindenbe,és a lakosság farkával szeretik vernia csalánt!Semmihez nem ért a legtöbb országgyülési képviselő,ha onnan kikerül vége a jó világnak számukra,a milliós fizetésnek!Ezért nyalnak Fletóéknak habzsolva%!

phnb 2007.07.12. 10:46:13

Kár ezen aktuálpolizálni. Uezt a filmet le lehetne forgatni a magyar állami egészségügyről, vagy még durvábbat is.

funda 2007.07.12. 11:13:29

Ez is csak Magyarországon történhet meg egy világhírű zenésszel.

A teljes igazságot most szivárogtatta ki az egyik koncertszervező.

http://www.rendezvenykatasztrofak.com/post.php?id=68


XSun 2007.07.31. 15:20:01

Hát nem igazán sorjáznak a beírások ide.
Nagy kár pedig jó kis film.
A szabad piac és a piaci verseny sok dologra megoldás de nem mindenre.
Szerintem az EÜ is pont az a kivétel ahol nem biztos hogy a szabadpiacnak kell működnie.
Hogy miért?
Azért mert az emberek kiszolgáltatottak a profitszerzéssel szemben, és viszonylag kevés számú piaci szereplő osztoszkodik a piacon.
Az hogy kapjál olcsó és szép krumplit a piacon az megy mert rengeteg a zöldséges és ott TÉNYLEG működik a verseny és ha nagyon nem tetszik max nem veszel krumplit és kész ettől még nem lesz semmi bajod.
De egy egy EÜ biztosításnál viszonylag kevés a piaci szereplő valódi verseny nincs, elég belegondolni abba hogy amikor bejött a Vodafon lementek drasztikusan a mobil árak? Nem.
Ráadásul vagy biztosítást kötsz vagy meghalsz nem nagyon van más választásod.
Könnyen látható hogy itt a vevő ezerszer jobban ki van szolgáltatva mint a piacon a marinéninek.

c p 2007.08.13. 16:26:15

A CNN-alázás szövege:

http://quranbible.wordpress.com/2007/07/09/michael-moore-blasted-wolf-blitzer/

z 2007.08.26. 15:33:33

Valóban jó kis film, mindenkinek ajánlom! Ráadásul ijesztően aktuális.
Persze igaz, hogy a magyar egészségügyről sokkolóbb dokumentumfilmet lehetne készíteni. Az itteni EÜ annyira rossz, hogy ez már vitán felül áll. De tényleg az itt bemutatott amerikai modelltől várjuk a megváltást?
Talán pártpolitizálni felesleges, sőt, inkább káros; De egy ilyen filmen ma Magyarországon nem aktuálpolitizálni...

Balki 2007.09.02. 18:11:20

Azért mielőtt a magyar EÜ-t lehúznátok, itt mindenkit elláttak- egészen a "deformokig"- anyagi helyzetétől függően. Tették ezt a szégyenletesen alacsony fizetésért és az alulfinanszírozott rendszerben

AA 2007.11.01. 23:52:31

Világosan látszik a filmből, hogy a profitéhség mennyire szétveri még egy gazdag ország egészségügyét is. Nagyon rossz lenne az amerikai utat követnünk, sokkal jobb a brit, vagy a francia modell, persze akkor az egészségügy vámpírjai nem juthatnának búsás profithoz. A hálapénzt pedig úgy kell megszüntetni, hogy az egészségügyben igazi teljesítményorientált bérezést vezetek be, ld. a filmben az angliai GP életvitelét. Aki azután is elfogad hálapénzt, az már büntetőjogi kérdés és úgy is kell kezelni.

egy orvostanhallgató 2007.11.22. 20:04:19

Balki és AA rátapintottak a lényegre. A megoldás még véletlenül sem a "szabadversenyes" eü, és szvsz még a mi deform előtti egészségügyi rendszerünk is jobb (volt) annál, mint amit a filmben amcsiföldön látunk. Senki nem gondolhatja komolyan, h a biztosítónak az lesz az érdeke, h minél több ember gyógyuljon meg! A jelenlegi rendszer megfelelő forrásokkal jól működhetne (természetesen az emberi tényező is legalább ennyire fontos, de önmagában az még nem elég).

babi 2007.12.20. 12:34:14

na tessék elérkeztünk ide is

Béka 2007.12.21. 11:58:41

Arra még senki nem gondolt, hogy a befizetett TB-nek egy részét lenyulja a kormány? Lehet nem ok nélkül ilyen az egészségügyünk?

Sok 2008.01.27. 18:13:54

Kedves phnb!
Hozzaszolasodbol latszik, nem ertelmezted, amit olvastal(ha elolvastad),es a filmet sem lattad(vagy nem ertetted).A magyar egeszsegugyi rendszer szocialis alapon mukodik, mint pl.Angliaban, Norvegiaban, Franciaorszagban,stb.Ertsd:mindenki fizet be (TB jarulek),az is aki nem beteg, es mindenkit alanyi jogon ellatnak(jobban-rosszabbul:mindegy!ELLATNAK)
Az amerikai rendszer viszont csak akkor lat el, ha egy biztositonal biztositva vagy.Ez meg nem lenne olyan nagy baj.A baj az, hogy innentol privat ceggel van dolgod, aki tisztan profit orientalt-tehat:1.mindent elkovet, hogy ne kelljen kezelesedert fizetnie(minnel dragabb-vagyis minnel betegebb vagy- annal kevesbe akar majd fizetni) 2.Nem is fog veled szerzodest kotni.Te kotnel eletbiztositast egy haldokloval?Vagy egeszsegbiztositast egy rak-beteggel?Ha a kozegeszsegugy eltunik, nem lesznek biztositottak a cukorbetegek,rakbetegek,alzheimer korosok,reumasok, magas vernyomasban szenvedok,magas koleszterinszinttel elok stb.stb.stb(senki, akinek hosszas, draga kezelesre van szuksege!
3.Felejtsd el a TAPpenzt!
Masik:Most me`g a TB-nek erdeke a megelozes, vagyis az, hogy minnel kevesebben legyenek betegek.Ha magankezbe kerul az egeszsegbiztositas(ne keverd az egeszsegpenztarakkal!!!), a gyogyszergyarak monopol helyzetbe kerulnek, szabadarasak lesznek a keszitmenyek, es a piaci helyzetuk (vagyis hogy mennyit adnak majd el beloluk)hatarozza meg az arukat(tudod:egy-draga,sok-olcso.Mint a kinai piacon).A biztositok altal fizetett gyogyszerek tehat olcsok lesznek,de nem feltetlenul hatasosak,ha meg meg akarsz gyogyulni, vedd meg a dragabbat a szabadaras piacon

zsuzsa 2008.02.21. 20:44:36

Sziasztok! TUdnátok segíteni abban, hogy honnan lehet letölteni a filmet? Köszönöm.
Zsuzsa

ford 2008.02.21. 21:33:18

persze és a háziorvosokat is vissza kéne államositani ugye? tudomásom szerint életveszélyben az usa területén is ellátnak mindenkit, az meg egy nagy hazugság azt mondani, hogy most minden jol van ahogy van. én 2000ben feküdtem honapokig korházban - orvostanhallgató, szerinetd mennyire veszélyes ha egy katétert nem vesznek ki egy hétig? itt simán bent hagyták, aztán előkerült valaki aki perkált a nevemben a korhái személyzetnek, addig szartak a fejemre(nem mellesleg a mentősök korházba szállitáskor kiraboltak, mert eszméletlen voltam). tehát már rég megvalosult a fizetős egéségügy, ergó az ha tisztába teszik a finanszirozást mindenkinek csak a hasznára válik, mint így feketén

kk 2008.02.22. 11:05:11

zsuzsa itt:

ttp://thepiratebay.org/
www.seedpeer.com/

c 2008.03.04. 20:34:59

Légyszives, ha tud valaki, írjon egy linket, ahonnan magyar felirattal is le lehet tölteni!
Köszi

razo 2008.03.06. 08:49:29

Jaj, most olyan jó lenne virágnyelven megfogalmazni a választ, ahogy a nagyiék hallgatták a Szabadeurópa rejtett híreit, de még reggel van nagyon, szóval: opensubtitles.com

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.