Párizs két keréken

Amszterdam, Brüsszel és Lyon után Párizs válhat a következő biciklis várossá, tudjuk meg a criticalmass.hu segítségével. Ez év július 15.-étől ugyanis 20600 kölcsönözhető bringa 1450 állomáson várja az ottlakókat, hogy megfelelő letét és kölcsönzési díj ellenében a szükséges időre kölcsönvegyék őket. Bertrand Delanoë, Párizs főpolgásmestere azt reméli, e kezdeményezés nemcsak hangulatában változtatja meg a várost, hanem a szennyezettséget és a forgalmi dugókat is enyhíti majd. A bicikliket az első fél órában ingyen lehet használni, majd az idő múlásával a bérleti díj is növekszik, ezzel ösztönözve az embereket a mielőbbi visszavitelhez. Az egyetlen panasz a rendszerre, hogy néha maguk az állomások telnek meg, így nem lehet visszaszolgáltatni a kétkerekűt. A megoldás erre a saját bringa, a kölcsönzést meg hagyjuk az átutazóknak. És bár egy hazai kezdeményezés minden bizonnyal rongálásba és a biciklik sorozatos eltűnésébe torkollna, a lyon-i példa (ahol egy év alatt a bicajok csupán 10%-a tűnik el) azt mutatja, az ötletnek Franciaországban mindenképpen van jövője.

Elit Alice | 2007.03.27. 22:16 | link | 2 komment | Megosztom

critical mass

dH 2007.03.27. 22:21:30

Ahhoz képest, h bicikli, ufós műszerfala van :) ...és szépen el van fedve a hátsó kerék, ahogy francia autóknál ez hagyomány... :)

smokalot 2007.03.28. 00:05:09

Ilyen Bécsben, sógoréknál is van. Ingyen, ozt vannak állomások ahol lehet el/visszavinni. Pesten akkor lesz ilyen, mikor a bécsi lopottal közlekedi valaki.

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.