Pörög a magyar demoscene

A magyar demo scene még októberben tartotta évi rendes összejövetelét a soroksári Táncsics Mihály művelődési házban. Ott voltunk a partin, és úgy láttuk, még a tavalyinál is kevesebb vendéget érdekelt a vizuálok, amatőr szoftveres zenék és retro számítógépek világa. Pedig idén sok külföldi látogató is érkezett a megmérettetésre, valamint jelen volt a francia illetőségű Demo Scene TV több munkatársa, akik live streamben nyomták a soroksári eseményeket profi forgatócsoport segítségével. Azóta bizonyossá vált, hogy a hazai demoscene 2006-ban népszerűbb, mint valaha. Októberben megkerestük a Function 2006 főszervezőjét, Gargajt, aki érdeklődésünkre elismerte, hogy a látványos parti egyre kevesebb érdeklődőt vonz. Mint mondta, ez részben a műfaj belterjességből fakad, hiszen kevesen értékelik az egykori Commodore 64-re írt tréfás filmecskéket és a .sid formátumban készített zenék élvezetéhez is vájt fülekre van szükség. A magyar demoscene ugyanakkor évek óta a világ élvonalában található. Előfordult, hogy magyar versenyző vitte el a fődíjat a világ legnagyobb versenyén, a finnországi Assembly-n.

A legtöbb emberben úgy marad meg egy demó, mint egy rövidfilm, annak ellenére, hogy valójában egy számítógépes program. A demopartikon video demo, trackelt, ill. mp3 stream zene, oldschool játék kategóriákban vívnak meg egymással a jelentkező scenerek. A hivatalos partik kategória győzteseit határokon túl is jegyzik a szubkultúra egymással kapcsolatban álló csapatai. Nemzetközi chart-ok készülnek a legjobb zenészekről, grafikusokról és programozókról is.

 

A hazai élvonal természetesen profi kóderekből, designerekből és igazi geek-zsenikből áll, akik 220V vételkörzetében úgyszólván bármire képesek az elektronikában. Furcsának találtuk, miért nem szerveznek maguknak jobban meghirdetett bulikat a pesti belvárosban, nagyobb felhajtással, szponzorokkal. Természetesen nem sejtettük, hogy novemberre életrekel hamvaiból a magyar demoscene, sőt: úgy tűnik, a több évi lejtmenet után 2006 meghozhatja az áttörést. Az októberben megrendezett Cinetrip VJ tornán sokan talán először találkoztak a műfaj képviselőivel. Közben készült új, lélegzetelállító weboldal is, interjúkkal, toplistákkal, hírekkel. Miheztartás végett: egy ilyen siteot kb. két nap alatt ránt össze a szubkultúrában sürített szürkeállomány. Idén először nemzetközi cég, az ATI is beállt a soroksári buli mögé. Beindult az évközi pörgés is: A Scene.hu és a Magyar Demoscene Egyesület nyilvános demovetítést, és kötetlen találkozót tart November 25-én, szombaton az ELTE épületében.

 

Nézze meg az idei győztes anyagokat! 1. 2. 3. Olvassa el tavalyi riportunkat a helyszínről!

space night rockers | 2006.11.20. 17:19 | link | 1 komment | Megosztom

scene

zita 2006.11.27. 00:52:19

éljen éljen soká a demoscene és világa!

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.