Belvárosi anomáliák #3: Boulevard & Brezsnyev

Boulevard  és Brezsnyev

"Szeretem a művészetet. Ezzel akarok foglalkozni, mi mást csinálhatnék?" - kérdez vissza Victora Zsolt, a Király utcában nyáron nyílt Boulevard és Brezsnyev galéria tulajdonosa, tájidegen egységeket bemutató sorozatunk harmadik részének főszereplője. Talán emlékeznek: Belvárosi anomáliának azokat a helyeket nevezzük a pesti forgatagban, ahová betoppanva úgy érezzük, Nyugat-Európába teleportáltuk magunkat véletlenül. "A hangulatot sokan dícsérik" - folytatja Victora. "Mondják, olyan nálunk, mintha Amszterdamban, New Yorkban, vagy Londonban lennének". Az apró helyiség leginkább egy nappali szobához hasonlít, ahol a tulajdonos és vendégei fesztelenül csevegnek, telefonálnak, cigiznek és iszogatnak.
 
victora

Victora Zsolt egy ősrégi Chesterfield kanapén ül, mellette kolléganője éppen pornógyűjteményét rendezgeti a laptopján. Nekem jut a legkényelmesebb fotel, beszélgetésünknek egy galériamenedzserré avanzsált fiatal festőlány folyamatos telefonos intézkedése jelent hátteret. "Olyanok vagyunk, mint egy nagy család" - mondja ki végül Victora, és családfői szerepéhez méltón beavat a közösség működésének rendszerébe. "Negyvenhét fiatal képzőművész jár hozzánk rendszeresen. Jönnek a munkáikkal, én pedig eldöntöm, hogy kell-e nekem valamelyik vagy sem. Ha igen, bekerül a gyűjteménybe. Van olyan tárgyunk, amit 19 forintért, van, amit két és fél millióért hirdetünk. Mint mondja, a Boulevard és Brezsnyev galériában ennek ellenére nem a pénz, hanem a művészet iránt érzett elhivatottság számít igazán.

A laza kohézióban együttműködő csapat célja, hogy teret és lehetőséget adjon a fiatal és kezdő képzőművészeknek, akik máskülönben - ahogy Victora fogalmaz - "vagy éhen halnak, vagy elmennek mondjuk hentesnek. Én azt szeretném, ha inkább azzal foglalkoznának, amihez értenek, ezért itt, a galériában és a szemközti kiállítóteremben tárlatokat rendezünk nekik." A nappali másik fele ugyanis furcsa módon az utca túloldalára került, közvetlenül a Kuplung kultkocsma bejárata melletti üzlethelyiségbe. Ahogy az utcafelújításhoz emelt drótkerítés rácsain át látszik, ott valamivel nagyobb a tér. Odabent égnek a lámpák, néhányan a kedden nyíló új tárlaton végzik az utolsó simításokat.

szemben

"Az a címe, hogy Lányok" - jelenti ki a tulajdonos, és láthatóan sem ő, sem a közben mellénk telepedett festőlány nem érti, miért tartom furcsának a névválasztást. "Úgy is mondhatnám - de persze félre fogják érteni - magyarázza Victora, hogy keddtől egy hétig a Boulevard és Brezsnyev lányai állítanak ki." "Egyikünk sem tilatakozott az elnevezés ellen" - teszi hozzá az érintett festőművész, miközben újabb telefonhívást kezdeményez.

A galéria a következő hónapban "nagyon pörög" majd. Hetente új kiállításokat szerveznek Victoráék, a karácsonyi szezonban pedig művész kirakodóvásár várja a pesti soho új kulturális központjának látogatóit. Lassan kiszorulok a kiállítóteremből: egyre többen jönnek, papírba csomagolva hozzák a festményeket. Victora Zsolt két huszonéves képzőművész között guggol, szakértő szemmel vizsgálja a portékát. Ma nem születik döntés, mind kimegyünk az utcára és miközben cigarettázunk, az üzlet különleges homlokzatáról beszélgetünk. "A matrica 60 ezer forintba került, ami sok pénz" - mondja Victora. "Azt gondoltam, hogy jó lesz az is, ha kifestjük valahogy. Aztán hagytam magam meggyőzni, igyekszem profikra bízni azokat a dolgokat, amikhez nem értek." "Viszlát a keddi megnyitón" - teszi még hozzá, miközben elnyomjuk a csikkeket. Már nem figyel rám, szervezi ezerrel a lányok kiállítását.


rumcajsz

lepke

+ Belvárosi anomáliák #2
+ Belvárosi anomáliák #1

razo | 2006.10.17. 08:30 | link | Komment | Megosztom

budapest

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.