K, mint Kalasnyikov - design hét Budapest

Kellemes szeptember végi (kampánycsendes!) hétvége következik, ideális családi programnak tűnik az őszi Design Hét hétfőig látogatható programjainak terápiás céllal történő megtekintése. A Mozgásban a design – Design in Motion 19 helyszínen 52 eseményt kínál tematikus összevisszaságban. A főként filmbemutatókból és városszerte random galériákban elhelyezett tárlatokból álló program kiemelkedő eseménye lesz a Városház tér sarkán (a Miép- és a Liberális sátor szomszédságában) berendezett szabadtéri múzeum, ahol az ipari formatervezés és a kreatív tárgyformálás legjobbnak ítélt darabjait mutatja be a Városi Tájkép Csoport.
kont

Érdekes lehet még a budapesti Francia Intézet kapcsolódó rendezvénye, a "Design asszociációk, a párizsi kortárs design" című kiállítás, ahol az (angol) ABC minden betûjéhez fogalmakat társítva a szervezôk 26 kategóriát hoztak létre, melybe több, mint 40 kortárs design tárgyat soroltak be. A koncepció szerint a tárgyak nemcsak funkcióval rendelkeznek, hanem egy-egy fogalomra asszociálva üzenetet is hordoznak. Voilá:
fr

Mivel a hét mottója "mozgásban a design", a szervezők rendhagyó busz- és villamosjáratokat is indítanak a helyszínek összekapcsolására. Részt vettünk a hét nyitóeseményeként is jegyzett villamos túrán hétfőn, a 47-49-es vonalán. A három kocsiból álló szerelvényt neonfénnyel világították meg belülről és mindegyikben kiállítást rendeztek be a szervezők, múlt-jelen-jövő felosztásban. A jövő-kocsira szálltunk természetesen, ahol a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) Közlekedésfejlesztés munkacsoport vezetője, Vitézy Dávid tartott rádiómikrofonos prezentációt.

A város legöregebb szerelvényén ültünk: pontosan 50 éve csikorog a 47-es "UV" villamos Budapesten, a típust jövőre nyugdíjazzák állítólag. A fiatal szóvivő, aki csíkos juppi-ingére "design hét" logós pólót húzott, beavatott bennünket a nyugat európai villamosgyártás alapvető szakmai szempontrendszerébe. "Fontos persze hogy egy villamos megfeleljen a technológiai kihívásoknak is, Európában azonban a legnagyobb feladat a megrendelő városok egyedi design elvárásaihoz alkalmazkodni" - mondta. Párizs üvegszálból készült kocsikat rendelt, mert ez az anyag fényáteresztő, így a komor alagutakban a falak több színben világítanak. Máshol a sínek között zöldellő gyepszőnyeg virít, a villamos tetején pedig hatalmas, madárformájú ablakokon süt be a nap.
kep

Vitézy újságírói kérdésre sem ment bele a Combino-ügy részleteibe, mindössze annyit mondott: az ő véleményüket nem kérdezte a főváros. Pedig elmondták volna, hogy a megállókban kialakított utasvárók feladata az, hogy védelmet nyújtsanak az eső, vagy/és a szélviharok kellemetlenségeitől, miközben kényelmessé teszik a várakozást a járat megérkeztéig. A 4-6-os vonalán elhelyezett plexitetők sajnos egyik követelménynek sem felelnek meg. A tanulságos villamosozás mellett érdekes busztúrákat is szervez a design hét kurátoracsapata az Erzsébet téri egykoi buszpályaudvarhoz, záróakkordként pedig átadják a Magyar Formatervezési Díj 2006 pályázatának díjait és kiállítják az idei legjobb munkákat az Iparművészeti Múzeumban. www.design7.hu

space night rockers | 2006.09.29. 13:02 | link | Komment | Megosztom

design budapest

Könnyűfém kólát a magyarnak!

Sajnos ebben az országban minden szar. Azt hiszem ezt most nyugodtan leírhatom, Önök nem fogják azt gondolni, hogy finnyás-fikázós bölcsész egyetemista vagyok, aki a második sör után megeredt nyelvvel a közviszonyokat szidalmazza egy házibulin. Ebben az országban minden szar, és tessék ezt tárgyilagosan, szárazan, mindenféle megmondós szarakodás-mentesen érteni. "Tízezer forint", "Október havi közös költség", "izzadásgátló dezodor", "Ebben az országban minden szar". Így. Találtam pár reklámfilmet olyan helyek fiatal fogyasztóinak címezve, ahol más, mint itt. A Coca Cola új kapmányához weboldal készült, csodás képi megoldásokkal, tudatosan használt hangulatokkal, precízen targetált üzenettel. Jön az új, alu-éra. Tessék:
alu
Persze előbb-utóbb a pesti provincián is megjelennek majd az aluminium flakonok, pedig a magyar fogyasztóba nyilvánvalóan kár az ilyen flanc. A Coca Cola-nál worldwide distribution van azonban, kíváncsiak vagyunk, mikor ér el bennünket is az újdonság.
mattpyke
Aztán itt van bizonyos Matt Pyke projektje, a Universal Everything. Tokióban nyílt nemrég kiállítás a korábban reklámokban utazó képzőművész alkotásaiból, melyek szintén nem értelmezhetők magyar szemmel. Mindig ez a túlzás, mi? Pedig dehogy. A popkultúra fogyasztás alapú evolúciója évtizedekkel lehagyott bennünket vizuális értelemben is. Önnek jelent valamit, ha azt mondom: a fenti kép olyan, mint egy Katamari Damacy-szobor? Pedig olyan, higgye el. Itt a bifidusz esszenzisz-faló harmincas vidéki háziaszony az egyetlen megcélzott csoport. Ezeket a színeket és formákat értelmezni sem tudnánk, hiszen nincs előzményük a képi gondolkodásunkban. Nem vagyunk rá érettek és kész, ide sokkal egyszerűbb, lehetőleg rímekbe foglalt, vagy szóviccel nyomatékosított üzenetek kellenek, kerek formák, pasztell színek. Ez van. És tényleg nem túlzok.

razo | 2006.09.28. 17:08 | link | 4 komment | Megosztom

Könyv: Egy halott naplója

halott"A szemüveges intett, hogy foglaljak helyet a heverõn, majd az asztal mögé ült. - Mi járatban? - kérdezte. - Viszonteladó vagyok. - válaszoltam közömbösen. - Én meg a sátán. - mondta. - Miben segíthetek?" Lehet-e jó a túlvilág, van-e belőle kiút? El lehet-e menekülni a mennyei fogolytáborból? Vajon isten és sátán milyen beosztásban dolgoznak e vezető multinacionális cégnek, a mennyországnak a vezetőségében? Ki az ősanya, aki visszaélve vezető beosztásával az alkalmazottak állandó szexuális zaklatásával üti el az idejét?

razo | 2006.09.26. 18:54 | link | Komment | Megosztom

Rendőrbárd énekli meg az MTV ostromát

"Süvít feléd a vasbeton, záporoznak az utcakövek, vérző fejű társaidat mented, majd megint az első vonalban vagy, ütnek-vernek, még bírod, de csak jönnek, csak jönnek a vadak" (...) "Te nem érted, nem értheted, honnan és miért ez a vicsorgó gyűlölet, bár érzed; vadállatok marcangolják húsodat. Inni akarnak véredből, már-már rítustáncot járnak feletted, viszont még lélegzel, és nem adod olcsón hitvány bőrödet." Azt a hétszázát, lapozzon!

razo | 2006.09.25. 15:23 | link | 2 komment | Megosztom

A tudás szexi!

bdoy
A kanadai Vöröskereszt felkészületlen segítségnyújtókkal szembeni aggódásába bevonta a fél országot, éspedig a torontói Downtown Partners ügynökség tetemmatricáival. Tudta hogy, ha stresszel vagy gyakran gyorsít magán bármikor összeeshet az idegenekkel teli utcán? Okosabb, ha összebarátkozik a pogány Sorssal és a high-end Végzettel, különben törött bordákkal lófrálhat a Purgatórium semlegesítőzuhanyai között. Mikor a tudatlanság idején Dr Theiss rox! tetkós hipochonder-geekek kisírt szemű aneszteziológusok elől marják el a márkás fibrillátorokat! Felejtsük a fehérköpenyre sárgult gombokat, és vegyük át saját fontosságunk helyes tudatában az ábécét. A=átjárható légutak biztosítása, B=befúvásos lé­le­geztetés, C=cirkuláció, azaz a keringés helyreállítása.

Agatha Poison | 2006.09.22. 11:44 | link | Komment | Megosztom

Critical Mass helyett


Bár az autómentes napi biciklis felvonulás elmarad, a hozzá kapcsolodó események nem, ezért aki úgy dönt, hogy bringával indul szórakozni péntek este, annak ajánljuk a lakás - A38 - Tűzraktér - lakás útvonalat. A hajón Harácsy Viktor sáros briciklis fotóit lehet megnézegetni, a Tűzraktérben pedig egész éjjel Visual Mass, azaz biciklis vetítés lesz, bringás dekorral, projektor kavalkáddal, VJ-kel (Monkey Presso, Urbanizer, Barnie, Mavr @ Kulum, Riorokoko, Kiégő Izzók, Optimal Visual, Eltévedt fénycsóvák, Drisi) és DJkel (Naga, Beta, Erká)

soleado | 2006.09.22. 11:25 | link | Komment | Megosztom

fotó critical mass

Farkaskölykök a kifutón

A szél dolga süvölteni, a farkasé meg üvölteni Lehet, hogy utolsó alkalom, ezért újra FORR / A / DALOM (Akela) Milyen ruhákat hord a velünk élő vértesszőlősi előember szakócás roham közben? - teszi fel a kérdést az Index, fotókkal gazdagon illusztrált cikkében. Mint kiderül, decens szkinhed Lonsdale-be öltözik. Az utóbbi napok belvárosi zavargásait kanapéról figyelő szerkesztőinknek volt ideje alaposabban is szemügyre venni az akció-divatbemutatón felvonultatott őszi kollekciót, és arra a következtetésre jutottak, hogy a paletta színesebb a bemutatottnál.

razo | 2006.09.21. 13:06 | link | 2 komment | Megosztom

divat budapest

Ulrike Rosenbach retrospektív a Pixel Galériában

Ulrike Rosenbach a legfontosabb német médiaművészek közé tartozik, újító és kísérletező médiahasználata a mai napig jelentősen befolyásolja a fiatalabb művészgenerációkat.

Rosenbach először mutatkozik be Magyarországon a Pixel Galériában látható médiainstallációjával, amelyben zseniálisan ötvözi a videó, a perfomansz és a fotó eszközeit, már már trippes hatást elérve. "A gyerekekről / Über die Kinder" című kiállítás november 12-ig látható a Pixel Galériában.

soleado | 2006.09.19. 14:45 | link | Komment | Megosztom

kiállítás

Dimenziókaput a Hősök terére!

sped
Tételezzük fel, hogy egy fárasztó munkanap végén Ön hazafelé igyekszik autóján. Jól ismeri a várost ahol dolgozik, rutinosan veszi a kanyarokat. Fel sem tűnik Önnek, hogy egy kereszteződésben hatalmas neon terelőtábla zár le egy egész utcát a forgalom elől. Tételezzük fel, hogy Ön a villogó nyilak irányába fordul, majd kisvártatva hazaér, és leparkolja a kocsit néhány pixelekből épült faláda mellé, majd gombnyomással lezárja autóját, benyit a lakásba, kényelmesen megvacsorázik, és közben végig azon morfondírozik magában, miért volt minden olyan furcsa odakinn. Aztán hirtelen Önbe hasít a felismerés: egy videojáték szereplőjévé vált.

razo | 2006.09.18. 22:58 | link | Komment | Megosztom

Heti Pazar Cucc: tamagochi persely

yenperselyA kemény munkával begyűjtött pénzt sokkal jobb móka elkölteni plazmaTV-re, gadgetekre és sörre, mint félretenni lakásra - vallja kedvenc hazai gadgetblogunk, a Pazar Cuccok szerzője. Gyakorló hedonistaként messzemenőkig egyetértünk a mondott állítással, ezért az LCD kijelzőjével szerelt hitech tamagochi persely láttán egyszerre támadt fel bennünk a birtoklás ősi vágya és a lelkifurdalás.

soleado | 2006.09.18. 21:08 | link | Komment | Megosztom

Belvárosi anomáliák #2 - Gourmet Deli

A reklámokból jól ismert Hajós utcai hentessel szemben (a kedves hentesek külön postot érdemelnek coming soon) nyílt meg a Matchban edzett fogyasztók álma, a nyugati bolt. A hely tökéletesen beleillik sorozatunkba, amelyben igyekszünk összegyűjteni a pesti anomáliákat, a civilizált fogyasztási kultúra előretolt helyőrségeit. A Gourmet Deli főként nyugati termékeket árul: olasz tészta, német biotejszín, francia sajtok, alpesi sonka - vékonyra vágva-, szárított paradicsom, kecskesajt kimérve, olivás cipócska. Láttunk már ilyet, ez nem újdonság. De hogy egy budapesti boltban még a mentalitás is nyugati, amellett, hogy az árak alacsonyak, az már igazi anomália. Bevalljuk, nekünk az tetszett a legjobban, amikor mosolyogva és a legtermészetesebben hajszálvékonyra szeletelték az ementáli sajtot, és azóta nem győzünk meglepődni a hasonló apróságokon.

soleado | 2006.09.14. 11:32 | link | 7 komment | Megosztom

budapest

Zöld London: ekopályázat a 2012-es olimpiára

londonMiközben Magyarország Schmitt Pál győzelmének örül, aki döntetlen arányú nyereséget szenvedett a MAB rendkívüli ülésén, így megőrizheti posztját (nyilvánvalóan súlyos politikai háttéralkuk megkötése nyomán, mely háttéralkuk nyilvánvalóan tepertős pogácsa- és pirosaranyos szendvics fogyasztás közben köttetek), a londoni polgármester, Ken Livingstone a helyi sportdiplomácia vezetőjével, Lord Sebastian Coe-val múlt héten elindította a világ legelső zöld olimpiai kampányát. A projekt címe: "Future London: Footprints of a Generation" és a 2012-ben esedékes sportesemény kapcsán átfogó reformokat szemléletváltást hirdetnek a város lakóinak.

razo | 2006.09.12. 17:21 | link | 1 komment | Megosztom

Zseniális 9/11 címlapot készített a New Yorker magazin

newyorkerAki nyomtatott magazint csinál, annak a legfontosabb kommunikációs felület a borító - ez adja el ugyanis a lapot. Azt gondolnánk, hogy ennek leghatékonyabb kihasználásához feltétlenül meztelen nőt, vagy médiacelebet (esetleg meztelen médiacelebet) kell elhelyezni a címlapon, és ez rendben is volna így. A tartalmas belbecs mellett cover-artjairól világhíres New Yorker magazin azonban ismét újradefiniálta az ütős címlapról alkotott fogalmainkat 9/11-i kiadásában. John Mavroudis ötlete nyomán több változatban is elkészült a lerombolt ikertornyok között egyensúlyozó kötéltáncos rajza, mely egyszerre fejez ki magabiztosságot és legyőzhetetlenséget, miközben utal arra is, mennyire veszélyes lett a világ az öt évvel ezelőtt történt terrorakció nyomán. Kövesse végig a borító születését a szerző weboldalán!

razo | 2006.09.12. 16:42 | link | 2 komment | Megosztom

Hajtogasson designtárgyat!

Amikor tegnap megpróbátam papírdarut hajtogatni, még nem tudtam, hogy ma papír Nike cipővel fogom folytatni. Nem is sejtettem, hogy léteznek hajtogatott cipők, arra pedig végképp nem gondoltam, hogy létezik online graffiti. Amikor azonban ma délelőtt gyanútlanul belebotlottam Shin Tanaka papírjátékaiba, egyszerre minden megvilágosodott. Azt mondtam magamnak: "Ha Vietnámot túlélted, egy cipőhajtogatás már nem jelenthet kihívást. Hajtogassál cipőt Thomas!"

Így hát megpróbáltam megbírkózni a lehetetlennek tűnő feladattal. Kinyomtattam a mintát és ujjaimban a daruhajtogatás emlékével elkezdtem papírnike-t készíteni. Minden jel arra mutatott, hogy nem lesz könnyű dolgom, de azért kitartóan nézegettem a kinyomtatott .pdf dokumentumot. Be kell hogy valljam, papírcipőt készíteni nem könnyű dolog, és közben végig azt éreztem, hogy az internet titkol előlem valamit. Ezért shortot húztam, felvettem a baseball sapkámat, és nyomozni kezdetem ügyben.
 

Thomas Magnum | 2006.09.08. 12:48 | link | 4 komment | Megosztom

kult design

Geszti Péter és Wermer András a Nintendo kreatív csapatában?

sony

Felbolydult a gamer világ a Sony szerdai bejelentése nyomán, miszerint a PlayStation 3 európai debütálása több hónapot késik - több hónapos késés után. A csalódott júzerek photoshop konteszt-tel állnak bosszút: Ken Kutaragi (képünkön) Sony vezér arca majdnem annyira ismert lett, mint a néhai Tourist Guy sapkás, napszecsós alakja. A Destructoid cikke "hivatalosan" is bejelenti: a PS3 megbukott - az idei karácsonyi piacon legalábbis. Helyette jön a Nintendo Wii, minden idők legnyálasabb marketingkampányával. Lapozzon, mert Ön és a Kultplay, azaz Mi együtt megmentjük a Galaxist!

razo | 2006.09.07. 16:18 | link | 1 komment | Megosztom

games

***Voodoo Baby dizájnkulcstartó ingyen! ***

fr2
Homár barátunk lelkesen hajpolta egy ideig a robotkötészet műfaját, mely tökéletesen egyesíti a hagyományos textilművészetet a technobuzi nagyvárosi nerddommal, bármit is jelentsen mindez. Nos, a Voodoo Babies kulcstartó sorozat, melyet a kötött robotok sikerén felbuzdulva most bemutatunk Önnek, szintén 100 százalék hand made, ezenkívül igazán cuki, valamint rendkívül trendi is egyben. A kanadában készült babák online is megrendelhetők, azonban mielőtt bankkártyát ragadna eláruljuk, hogy szaros országunk nem szerepel a listán, úgyhogy most jól figyeljen: e-üzletet ajánlunk, magyar módra!

razo | 2006.09.06. 14:35 | link | 3 komment | Megosztom

Első magyar jointtekerő-verseny

kendrKendernapot rendez a Kendermag Egyesület szeptember 9-én szombaton a Kultiplex szórakozóhelyen. Délután háromtól hajnali négy óráig fiatalos zene, filmvetítések és előadások várják az érdeklődő pajtásokat. Az est fénypontja, az első magyar sodróverseny fél tízkor kezdődik. A legügyesebb kezű jointtekerő jutalma egy kényelmes babzsákfotel Hajrá fiatalok, irány a rendezvény!

soleado | 2006.09.06. 13:47 | link | Komment | Megosztom

legalize

Könyvajánló: Valós halál

halalA 25. században az emberek tudata digitalizálva tárolódik a koponyaalapba épített tokba, és ha a test el is pusztulna, a tudat újraburkolható egy másik testbe. Csak ha a tudattok maga is megsemmisül, akkor következik be a Valós Halál. A leggazdagabbak azonban még erre is fel vannak készülve. A tudattok tartalmáról rendszeresen biztonsági másolatot készítenek. De akkor miért lőné főbe magát egy olyan befolyásos ember, mint Laurens Bancroft? Miért akarna öngyilkosságot elkövetni valaki, ha tudja, hogy órákon belül újra életre keltik. Takeshi Kovacs, egy elit katonai alakulat volt tagja most Laurens Bancroft megbízásából kezd nyomozni a rejtélyes öngyilkosság ügyében. Új testbe burkolva kell felgöngyölítenie szálakat egy számára idegen világban. Takeshi Kovacs hamarosan az egyre féktelenebbül pörgő események közepén találja magát.

Az Agave kiadó hamarosan megjelenő új kötetének szerzője 1965-ben született Angliában, és gyermekéveit egy vidéki kisvárosban töltötte - ha rajta múlt - inkább könyvek és lemezek között. Cambridge-ben történelmet hallgatott, majd élt Londonban, Isztambulban, Madridban és Glasgow-ban is. Takeshi Kovacs története azóta trilógiává bővült, Market Forces című regénye elnyerte a John W Campbell-díjat, és több könyve jogait is megvásárolták Hollywoodban. Keresse a boltokban szeptember 21-től!

Richard Morgan: Valós Halál
2680,- Ft 464 old. Megjelenés: 2006. szeptember 21.
Kiadó: Agave Könyvek

razo | 2006.09.06. 13:43 | link | 1 komment | Megosztom

könyv

Meghalt a Flintstones rajzolója


Kilencvennégy éves korában meghalt Ed Benedict, a legendás Hanna-Barbera animációs iskola atyja, akit sajátos humora és stílusteremtő munkái miatt sokan minden idők legnagyobb animátorának tartanak. Frédi és Béni mellett ő készítette a szerintünk még királyabb Maci Laci (Yogi bear) sorozatot is. A fent megtekinthető Flintstones intrót egy vélhetően magyar származású, kaliforniai rajzoló, John Kricfalusi szedi ízekre blogján. Gondolta volna, hogy a Magyarországon alig ismert Benedict teremtette meg a modern amerikai televíziós animációt?

razo | 2006.09.05. 12:35 | link | Komment | Megosztom

Belvárosi anomáliák #1 - Bushdoctor

Kedves Olvasó! Bizonyára Önnel is előfordult már, hogy a pesti belvárosban sétálva olyan boltokra, éttermekre, kávézókra, galériákra, padlás-műtermekre, vagy pincesörözőkre bukkant, melyek a legkevésbé sem illeszkednek a megszokott városképbe, mert szebbek, jobbak, különleges atmoszférával, választékkal, vagy kínálattal fogadják Önt, hogy nézelődés közben eszébe jut: "Ó, Mintha Párizsban (Madridban, New Yorkban, a Naboo bolygón) lennék". És valóban: Budapest nyugat-balkáni forgatagában minden- és mindennek az ellenpontja megtalálható.

Új sorozatot indítunk, melyben igyekszünk összegyűjteni a pesti anomáliákat, a Nyugati fogyasztási kultúra és civilizáció előretolt helyőrségeit, azokat a helyeket, ahová belépni olyan, mintha az ember átlépte volna a Magyarországot Nyugattól elválasztó fizikai és mentális határokat. Javaslataival (melyeket a Csodaformon keresztül juttathat el szerkesztőségünkbe) Ön is segítsen az izgalmas kutatásban!

Elsőként rögtön egy igazi kuriózummal rukkolunk elő: Growshop, azaz beltéri termesztéshez való berendezéseket és különféle segédeszközöket forgalmazó üzlet nyílt a Jókai utca 8. szám alatt, az alkesz éjjelnappali és a turbószoli között.

razo | 2006.09.04. 18:57 | link | 6 komment | Megosztom

budapest

Banksy vs. ParisNem szokásunk Paris Hiltonról írni de Banksy legújabb akcióját nem hagyhatjuk ki. A világ egyik legismertebb graffiti művésze - akinek lopják az utcáról a műveit- 500 hamis Paris Hilton CD-t csempészett a londoni lemezboltokba. A lemezborító apró változásai pár napig senkinek sem tűntek fel, pedig a hamis CD-k borítóján Paris csupasz mellei mellett a művész a számcímeket is átírta. ("Why am I famous?", "What have I done?" ,"What am I for?"). Banksy a belső képeket is kicserélte, az egyiken Paris feje helyett egy édes csivava liheg a mikrofonba. A hekkelt CD-n a sokoldalú artista saját szerzeményei hallhatóak.

Via: stereogum

soleado | 2006.09.04. 13:20 | link | Komment | Megosztom

street art

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.