Kofaművészet az Ernst múzeumban

erzsike
Gondolt-e már arra Ön vásárlás közben, hogy a piacon felépített szemrevaló zöldséghegyek, a precízen megkomponált szalonnatornyok és a vámpírriasztó fokhagymafűzérek akár művészi installációnak is tekinthetők? Nos, az Ernst Múzeumnál gondoltak. A nemzetközi kurátorok, művészek és építészettörténészek bevonásával Európa számos pontjáról (Graz, Pozsony, Prága, Zágráb, Krakkó, Firenze és Oulu) összegyűjtött anyag alapján a kurátorok szerint "összehasonlíthatóvá válnak a vásárcsarnokok és piacok nemzeti sajátosságai és általános európai elemei." Úgy döntöttünk, ez izgi lehet, ezért megnéztük.

razo | 2005.11.30. 18:59 | link | Komment | Megosztom

Prince of Persia viral: hahaha!

persia
Megtaláltuk az utóbbi idők legviccesebb viral reklámját. A Prince of Persia: The Two Thrones című játékhoz készített remek videospotban egy fiatalember a hamarosan boltokba kerülő játékra készül, amikor egy terebélyes téglafal előtt állva a meglehetősen bonyolult "futás-ugrásfalra-falonmászás" billentyűkombinációt próbálja manifesztálni kétégbeesetten, majd a harmadik, sikeres próbálkozás után...

razo | 2005.11.30. 07:48 | link | 1 komment | Megosztom

Webkettőpontnullás az Ön weboldala-e?

valid
Furcsa validátor program jelzi, hogy az amerikaiaknak lassan tele a tökük a Web 2.0 hajppal. A Laughing Squid-en posztolt, viccnek szánt oldalon divatos elemek használata és emlegetése (Flickr, Nitro, AJAX, del.icio.us, stb. Muhaha), valamint új szoftveres technológiák alkalmazási gyakorisága alapján a Kultplay jelen poszt megírása előtt 26-ból 5 pontot, a frissítés után hetet kapott, mint Ferdinánd Szarajevóban (Sztahanov 9-et). A szempontrendszer meglehetősen önkényes, így nem fogadjuk el az eredményt, hanem monjon le és számolják újra.

razo | 2005.11.29. 16:39 | link | Komment | Megosztom

"In game" video a párizsi zavargásokról

french

Francia fiatalok menekülnek egy Párizs környéki erdőben. Találnak egy elhagyott faházat, berohannak, próbálnak menedéket találni. Furcsa, elektromos kisülések hallatszanak, miközben odakint állig felfegyverzett rendőrök keresik az elvesztett nyomokat. A srácok beljebb merészkednek az épületbe, amikor: "Oh my God!" - vágás - tévéhíradó: "Két tizenéves vesztette életét tegnap, amikor a kerületi rendőrök elől menekülve egy trafóházban halálos áramütést szenvedtek."

Ismerős a történet, állítólag a fenti események nyomán robbant ki Párizsban az utóbbi évtizedek legnagyobb utcai zavargás-hulláma (melynek kapcsán - nem bírom megállni - az Index minden idők legsúlyosabb rasszista publicisztikáját hozta le egy elszabadult lánglélek tollából). Az Activision The Movies szoftverével (szabadon felhasználható grafikus motor kb.) most amatőr film készült "The French Democracy" címmel. A letölthető video abszolúte elfogult, egyoldalú és demagóg, ugyanakkor politikai állásfoglalásnak zseniális. Nem tudom észrevették-e, hogy a média már nemcsak a nagy műsorszórók, tartalomszolgáltatók és kiadók szentháromságát jelenti. Szabad a technológia, mindenki csinál magának inkább.

Hajrá új generáció!

razo | 2005.11.29. 12:09 | link | 1 komment | Megosztom

games

Multikulti bringás - szexi autós falinaptárak 2006-ra

bringa
Ha azt kérdeznék tőlem, milyen falinaptárak találhatók bicikliszerelő műhelyekben, én valószínüleg a küllős-meztelennős, bringázós-meztelennős, biciklimosós-meztelennős témavilágra tippelnék, ha nem tudnám, hogy a biciklis filozófia távol áll a "rideg vasgép-ruhátlan női test" költői ellentét vizuális ábrázolásától. Sőt. Az International Bicycle Fund nonprofit alapítvány 2006-os naptára alapján a bicikliszerelő gondolata sokkal inkább kalandozik vad tájakon, nemzetközi bicikliút-hálózaton, megcsodálja a különféle népek és kultúrák bringázási szokásait és kimondottan hasznos dolognak tartja az újrahasznosítás intézményét alkatrész ügyben. Nem úgy az autós társadalom. Mióta Karottától tudjuk, hogy az autóvezetés önmagában erotikus tevékenység (szemben az izzadós bicózással) meg sem lepődünk azon, hogy a visszafojtott szexualitástól túlfűtött autószerelő műhelyekben miért nem multikulti biorecycling témában nyomul a falinaptár-piac. Mondjuk a maga műfajában ez sem utolsó.

razo | 2005.11.29. 10:58 | link | Komment | Megosztom

PSP design club a szabad kreatív tervezésért

bar
Termékfejlesztés 2.0: Dizájnklubot alapított a Sony a folyamatos PSP kampány részeként, melyben 14 vezető európai grafikus tervezőt kürtölt össze, hogy értelmezzék a termékhez kapcsolt filozófiát a "szabad kreatív tervezés" jegyében. A klubtagok a vonatkozó site tanusága szerint valóban intuitív módon értelmezték a feladatot: szobrok, festmények, installációk, wallpaperek és fotók is készültek a session alatt, melyek külön-külön és egészében is alkalmasak arra, hogy a készítésük-fogyasztásuk közben támadt ötletek alapján fejlessze a cég hordozható termékét. A felhajtás nyilván megéri.

razo | 2005.11.28. 18:03 | link | Komment | Megosztom

Modern művészeti összefogás: INTRO Fesztivál

A Millenáris Park, az A38 Hajó, a Műcsarnok és a Trafó nem titkolt célja, hogy a Mikulással és a Karácsony Korai Szellemével konkurálva inkább a kortárs kultúra ünnepévé tegyék december elejét. Ezért a négy budapesti kultúrális központ december 1-9 között nemzetközi, modern összművészeti fesztivált rendez. A helyszínek széles sávú internetes összeköttetés révén élő kapcsolatban lesznek egymással. Az INTRO fesztivál programjában világhírű perfomerek, médiaművészeti kiállítások, színházi előadások és koncertek szerepelnek. A mi szívünk régi kedes barátunk, Mad Professor neve láttán dobbant meg, aki december harmadikán szombaton koncertezik az A38 hajón.

soleado | 2005.11.28. 14:14 | link | Komment | Megosztom

party

Asterixnél keres tömegpusztító fegyvereket Bush

asz
Hol vannak már a római csapatok élükön az idióta centúriókkal! Asterix békés Gall Faluját új veszély fenyegeti: a legújabb epizódban a távoli Tadsylwien bolygóról érkezik pusztító sereg a cölöpkerítéssel védett helység ellen, élén Hubs kapitánnyal, hogy feltúrják a békés kistérséget tömegpusztító fegyverek után kutatva. A varázsitaltól felturbózott pofonok ezúttal lila mikiegerek és Swarzenegger fejű katonák (!) állcsontján csattannak. Albert Uderzo mester kétségtelenül megőrült, de tovább gazdagodik: az "Asterix and The Fallen Sky" című album a megjelenés első hónapjában 200 ezer példányban kelt el csak Franciaországban.

admin | 2005.11.28. 07:18 | link | Komment | Megosztom

Tesz-vesz update a politikai korrektség jegyében

teszvesz
Gyerekkorom kedvenc képeskönyve a Tesz-vesz város volt, a kiadvány szótár változata pedig sokat segített tiszavirág életű társadalmi integrációm megalapozásában, amennyiben finoman felhívta a figyelmemet arra: a játékkal töltött évek után eljött a célzott tanulás időszaka. "A nagyok világában is van Tesz-vesz város? Akkor talán nincs akkora baj" - gondoltam naívan, és hopp, már bele is estem a csapdába, hogy aztán csak hosszú évek múlva szabaduljak azzal a szilárd meggyőződéssel: nem állom a szervezett formát. A sorozat 1963-as darabja, a "Richard Scarry's Best Word Book Ever" találkozik az 1991-es reprinttel ebben a Flickr sorozatban. '91-re az indiánok eltűntek, a "csinos stewardess"-ből "légikísérő" lett, a covboj pedig nyomtalanul eltűnt a "Mi leszek, ha nagy leszek?" listából, így a mai gyerekek kénytelenek mind rendőrnek, vagy tudósnak menni, már hét évesen. Mivel Tesz-vesz város polgármestere csak papíron munkálkodik, nézze meg milyen sokat változott a világ a vizsgált intervallumban, hátmég azóta!

razo | 2005.11.25. 11:01 | link | Komment | Megosztom

Szupersztár lett a hardcore nagymamából

granny
Néhány hónapja találkoztunk először a játékfüggő nagymama blogjával az egyik lelkes unoka szerkesztésében. "Wow, Nagymama tegnap este végignyomta a Final Fantasy 7-et. Nagymama rokz! Nagymama nagyon csúnyán káromkodik játék közben, ez anyunak nem tetszik" és így tovább. Akkoriban épp arról szólt a posztok nagy része, hogy a nagyi igazán megérdemelne majd egy tiszteletpéldányt az akkor még forgalmazás előtt álló Xbox 360 konzolból, hiszen keményen végignyomta a Doom-ot, a Halo-t és a Resident Evil 4-et is többször, hajlott kora ellenére. Old Grandma Hardcore azóta sztár lett. A blogon már csak a rózsaszín árnyalatú sablon-színek emlékeztetnek az underground évekre. OGH az amerikai MTV új gamer show-jában játékokat tesztel, a helyi rádiók élő adásba hívják, a Business Week és a Der Spiegel interjút készít vele (Oma Hardcore im God Mode), a CBS News cikket/tévés anyagot csinál róla, a plázák pedig tesztjátékra invitálják az Xbox 360 bemutatóján.

razo | 2005.11.24. 16:26 | link | Komment | Megosztom

"Ne vásárolj semmit nap" November 25-én

hatter
"Magyarországon hatodik éve rendezik meg különböző civil szervezetek a Ne Vásárolj Semmit napi akcióikat. A „Buy nothing Day” a kanadai Adbusters ötlete alapján indult a kilencvenes évek elején. Céljuk, hogy a fogyasztói társadalom, a jelenlegi termelési rendszerek és fogyasztási szokások kritikáján keresztül felhívják a figyelmet természeti, szellemi és kulturális környezetünk pusztulására." - írja honlapján a Tudatos Vásárlók Egyesülete, az antikonzumer nap egyik hazai szervezője. Török Kati, az egyesület munkatársa érdeklődésünkre elmondta: November utolsó péntekén a mozgalomhoz csatlakozott országokban különbözőképp hívják fel magukra a figyelmet a tudatos fogyasztói kultúra aktivistái. 25-én ugyanis nemcsak a passzív rezisztencia jelent alternatívát.

A TVE idén teázós sütizős nyílt napot szervez a Bem rakpart 30-ban, ahol a szevezet aktivistái beszélgetéseket vezetnek tudatos fogyasztás témában. Török Kati kérdésünkre kifejtette, hogy Magyarországon évről évre nagyobb érdeklődés mellett rendezik meg a Ne Vásárolj Semmit Napot. "Elég nehéz a fogyasztói kultúrával szembe menni, amikor minden fórumon épp az ellenkezőjét halljuk, de vannak sikereink, egyre többeket érdekel a tudatos vásárlás, az egyéni cselekvési lehetőségek." - tette hozzá. "Ebben az évben sosem látott médiafigyelem kíséri a nemzetközi dátumot itthon is."

 + Ne vásárolj semmit - Karácsony edition

razo | 2005.11.24. 12:14 | link | Komment | Megosztom

karácsony green

Billy Joel furcsa találkozása Sherlock Holmes-al

sherlock
Régi, alapvetően rossz popszámokhoz készít videoklippeket Mary Van Deusen a régi, alapvetően rossz Sherlock Holmes tévésorozat képanyagának újravágásával. Az eredmény meglepő módon kimondottam vicces. (mp4, fileonként kb. 20 mega) Via BoingBoing

razo | 2005.11.24. 12:10 | link | Komment | Megosztom

Szép metrók a világban

stockholm
Budapest kimaradt a Metrobits képes adatbázisából, ahol a világ legszebb földalatti járatait lehet megtekinteni, A-Z tematikában. Azokban a városkoban, ahol a Fornetti franchise még nem vette át a hatalmat a talajszint alatt, a képek tanusága szerint csodálatos múzeumok, kristálypaloták, akváriumok, galériák és egyéb, a meleg pogácsa-fogyasztás élvezeti értékét bizonyos szinten meghaladó élményanyag várja az utazó közönséget. Csemegézzen a csodálatos építészet & design gyűjtemény fotói között!

razo | 2005.11.24. 08:46 | link | 1 komment | Megosztom

A mexikói költészete

Levágott halfejjel, ember méretű levéllel, arctól lábfejek közé érő fém ékkel és más képtelenségekkel operál a latin amerikai fotóművész, mikor aktot készít. A csupasz valóság és a fantasztikus elemek ötvözése az utolsó porszemig megkoreografált képeken mellbevágó vizuális élménnyel gazdagítja a Mai Manó ház látogatóját. A terem bejáratánál festői csendéletek tökéletes formái hangolják a műélvezőt mindarra, ami pár lépéssel odébb várja. Azt kérdezik, hogy kerül a nyitott könyv a halastóba? Ismerkedjenek meg Flor Garduno látomásaival, és rájönnek, hogy ott a helye. Aztán igyanak egy rosét a Mai Manó kávézóban, mert nagyon finom.

anna | 2005.11.23. 16:16 | link | 1 komment | Megosztom

Harmadik típusú ál-dokufilm a Citroen Transformer rendezőjétől

joburg
A zseniális Citroen Transformer kampányfilm rendezője, Neill Blomkamp kamerája előtt UFO-k érkeznek Johannesburgba. A megrázó ál-dokufilmben ál-dokufilmben az apartheid nyomorából ébredező ország a régi rutin szerint fogadja az idegeneket. Elég nagy a file, de megéri nekiesni. Kattintson a képre! Update: Az este folyamán a film saját site-ot kapott. Töltse le innen! (quicktime, 81 mb)

razo | 2005.11.23. 13:38 | link | 2 komment | Megosztom

Geek TV- megabulik a lufi belsejében

geek
Geek entertainment TV (GETV) néven készítenek vicces videoblogot a San Francisco-i Webzine alapítói, Eddie Codel és Irina Slutsky. A páros a "fújódó internetlufi belsejéből" tudósít, azaz végnélküli megabulikon elcsípett, jelmezbe öltözött kulcsfigurágat szólaltat meg, a vállalati internetről, open source rendszerekről, mindenféle "2.0" ügyekről - már a hetedik résznél tartanak. A legutóbbi epizódban a neves fotográfus, Jacob Applebaum okoskodik a Laughing Squid egyik Bubble 2.0 partiján.

razo | 2005.11.23. 11:45 | link | Komment | Megosztom

Cory Doctorow: "Beugrottam"

Sejtette Ön, hogy a világ legolvasottabb blogja, a BoingBoing egy elektromos roller feltalálásának köszönheti sikerét? Kíváncsi az internet jövőjére? Érdekli, hogyan változtatja meg gyökeresen a globális gazdaságot a Web 2.0 néven ismert világméretű információs remixverseny? Cory Doctorow, író, újságíró, a Wired magazin munkatársa, a BoingBoing társszerkesztője Bécsben adott exkluzív interjút a Kultplaynek. A Yale egyetemen rendszeresen oktató szerző úgy látja: már javában fújódik az új, vastag falú .com lufi melyben olyan konzorciumok jelennek meg, amelyek a kutatási, hírszerzési feladatokat kiosztják egymás között, hasonlóan a Wikipédia enciklopédia működéséhez. Az új üzleti modell a kizárólagos jogok hiányára, a megosztás, együttműködés, és kollaboráció normáira épül. A hiperaktív copyright-aktivista Doctorow szerint a Forbes gazdasági magazinban megjelent, bloggyalázó cikk szerzője egy ökör, a blogok szerepe pedig elsősorban az, hogy betöltsék azt a fontos társadalmi szerepet, amelyet az újságok betöltenek, miután utóbbiak a hirdetők pénzének távoztával kihalnak.

space night rockers | 2005.11.22. 15:33 | link | 5 komment | Megosztom

interjú

Bringasztráda 2015

br
Lenyűgöző tervet készített még nyáron a Szeretem Budapestet Mozgalom városszépítő pályázatára Kukorelli Péter és Orlai Balázs formatervező művészek. A szánalmas budapesti kerékpárúthálózat korszerűsítésére készített anyagot a két reformer most teljes egészében posztolta az Alleycatre.

razo | 2005.11.21. 22:36 | link | 1 komment | Megosztom

Street art képeskönyv trendi gyerekeknek

hello
Kakaóbiztos, keménykartonra nyomtatott street art mesekönyvvel rukkolt elő a Sony Wipeout Pure PSP játékához meghirdetett promóciós verseny győztese, Jon Burgerman és alkotótársa, Sune Ehlers a karácsonyi szezonra. Az elképesztő gazdagsággal illusztrált, klasszikus kihajtogatós album egybefolyó képei között elmerülve speciális, uv szűrővel nyomtatott rejtett karektereket találhatunk, ezenkívül számos matrica és egy kézzel készített, dedikált rajz is jár a könyv mellé. Kisgyermekes szülőknek ideális ajándék. Illetve a gyerekeiknek.. vagy nem is tudjuk.

razo | 2005.11.21. 19:27 | link | Komment | Megosztom

street art könyv

Tévé iPodra, PSP-re

tivo
A digitális videorögzítéssel foglalkozó TiVo cég hétfőn bejelentett új szolgáltatása lehetővé teszi a video iPod és PSP tulajdonosoknak, hogy a tévéből korábban rögzített adást kézi készülékükre tölthessék le. A leginkább hagyományos videorecorderre emlékeztető TiVo recorder tulajdonosok a hír szerint a jövőben nemcsak otthon nézhetik meg kedvenc, távollétükben rögzített műsoraikat, hanem divatos gadgetükön magukkal vihetik a tévésztárokat bárhova.

razo | 2005.11.21. 19:00 | link | Komment | Megosztom

Kiállítás-élmény: Roboxotica Bécsben

Gondoltuk megnézzük Bécsben az emberi fogyasztás és kényelem kiszolgálására tervezett koktélkészítő robotokat. Mint ahogy korábban megírtuk, a Museum Quartier-ben rendezett kiállítás célja annak vizsgálata, vajon a koktélrobotok mennyiben segítik elő a hi-tech társadalmi integrációját. A sógoroknál teljes karácsonyi pompát és nyugati viszonylatokat találtunk.


Ő Alan, a kedvencünk, a tökéletes házigazda. A beszélő robot a vendégek között gurul, miközben itallal és rágcsálnivalóval kínálja őket. A szemében kamera van, így rádiókapcsolat segítségével akár egy csendes sarokból is figyelemmmel kísérhetjük a partit. Ismerkedjen meg a töbiekkel is!

soleado | 2005.11.21. 12:39 | link | Komment | Megosztom

tech

Indul az évvégi leg-leg szezon

straw
2005 a végét járja, a lapok best of listákat szerkesztenek. A szerkesztőségekben divatos dolog ilyenkor a mutatókeresés (az Index esetében például sanszos "az Év Legsunyibb Parlamenti Pukija", vagy a "Worluk az Intoleranciáért Díj" odaítélése valamelyik politikusnőnek). Idén az első jelentősebb összeállítás a Time magazin "2005 legnagyszerűbb találmányai" gyűjteménye. A válogatás tizenkét kategóriában mutat be hasznos-vicces-jelentős invenciókat, a zenére szinkrontáncot lejtő szines robotteknőcöktől a három dollárért beszerezhető víztisztító szívószálig, mely évente kétmillió ember életét mentheti meg.

razo | 2005.11.19. 12:15 | link | Komment | Megosztom

Nyisson tüzet a modern művészetre!

dfense
Védje meg kiállítótermét a gonosz modern művészettől! A Curator Defense című ingyen letölthető játékban kiállításszervezők vagyunk, feladatunk a galéria védelme, ellenségünk a modern művészet, fegyvertárunk pozícionálható géppuskafészkek légiója. Kisgazda politikusok kezdhetik a játékot egyből a második levelen, azon olvasóink pedig, akik múzeumlátogatás közben gyakran kijelentik: "Nézd má, ilyet én is tudnék csinálni" meg "Nézd má, odalöttyint oszt művészet, oszt milliomos" rendezzenek többfordulós körbajnokságot.

razo | 2005.11.19. 11:35 | link | Komment | Megosztom

Pörgetőskönyv gyűjtemény ínyenceknek

flipp
Pörgetős könyvet az ember rajzolni szokott magának, miközben irigykedve figyeli a padtársát, aki valahonnan szerzett egy igazi, nyomtatott pálcikaembereset. Most kárpótolhatjuk magunkat a gyerekkori sérelemért: remek és hatalmas pörgetőskönyv adatbázisra bukkantunk a Drawn illusztrátor blog nyomán. A francia oldalt szenvedélyes gyűjtő hozta létre, aki a kategóriák tanusága szerint nemcsak birtokolni szereti a vicces füzeteket, hanem blogján történetileg is feldolgozza, rendszerezi, kategorizálja az apró mozikat rejtő könyvecskéket. Nem vagyunk a műfaj szakértői, de a gyűjteményben láthatóan überértékes ritkaságok is akadnak. És mivel a pörgetőskönyv megtekintése statikus formában lehetetlen, kattintson bátran a borítókra!

razo | 2005.11.19. 10:49 | link | Komment | Megosztom

Nagy Testvér Díj 2005: Gyurcsány Ferenc, négy miniszter és a Google is jelölt

bb
A Nagy Testvér Díj magyar honlapja szerint a zsűri November 17-én, éjfél körül hozza nyilvánosságra a 2005-ös jelöltek névsorát. Beck Tamás, a díjátadás szervezője azonban már a délután folyamán elárulta a jelöltek névsorát. A szabályok szerint jelölteknek egy teljes hónapjuk volt arra, hogy megtegyék ellenvetésüket. Az alábbi személyek és szervezetek a 17-i határidőig nem voltak elég meggyőzőek, vagy nem válaszoltak a megkeresésre:

razo | 2005.11.17. 18:28 | link | 14 komment | Megosztom

Roboxotica: koktélrobot kiállítás Bécsben

coctail
"Még senki sem vizsgálta a koktélrobotokat olyan mutatóként, mely a hi-tech társadalmi integrációjáról adott volna kvázi diagnózist." A valóban ordító hiátus megszüntetésére a szomszédos, ám nyugati Bécsben Roboxotica címmel kiállítás van folyamatban a Museum Quartier-ben található Freiraum-ban. A tárlat az emberi fogyasztás és kényelem kiszolgálására tervezett, különféle koktélkészítő robotokat mutat be November 20-ig. A kiállításhoz konferencia panelek is tartoznak témába vágó felolvasásokkal, filmvetítéssel és vitafórumokkal, ahol a többi résztvevő szakértő között felszólal Cory Doctorow, a Boing Boing atyja is.

razo | 2005.11.17. 13:29 | link | Komment | Megosztom

Betűfestményen találkozik Jézus Tony Montanaval

scar
Jézus Krisztus, Ronald Reagan, Tony Montana, és a World Trade Center. A felsorolásban még a magyar viszonyokon edzett politikus gondolkodással sem fedezhető fel közös nevező, az LA Pop Art kétes értékű, ám látványos munkái azonban a tulajdonnevekhez kapcsolódó verbális univerzumból építkeznek - szó szerint. Jézus tanításai, Ronnie híres, 1987-es Németországi beszéde ("Mr. Gorbachev, Tear down this wall!"), A Sebhelyesarcú teljes forgatókönyve, és a WTC-katasztrófa összes áldozatának neve ugyanis nemcsak szövegként értelmezhető, hanem a betűk grafikus felhasználása profán módon komplett festményeket eredményez a művész szándéka szerint. A tematika átfogó és nemzetközi. Los Angelesben, ahol a helyi kortárs művészek eszköztárát nyilvánvalóan erősen befolyásolja a tenger-napfény-filmsztárok aranyháromszög, meglepő módon kerül elő a keresztény messiás, a republikánus elnök, a kubai gengszter és a New York-i felhőkarcoló egyazon portfólió részeként. Érdemes megnézegetni, szörnyedjen el, micsoda pepecs munka lehetett a művek készítése!

razo | 2005.11.17. 11:34 | link | Komment | Megosztom

WoW is a feeling

"You look good in high-res You've got uber chat skills Won't you grind quests with me - endlessly" Nagy hatással volt ránk a Homáron posztolt Civilization IV. reklám, ezért izgalommal kezdtük pufferelni ezt a videot, mely ugyan nem professzionális anyag, viszont szenzációs a maga nemében. A Warcraft univerzum sötét mélyén tiszta szerelem szövődik. A hegyesfülű avatárok dalban mondják el, hogyan éreznek egymás iránt, miközben - egyfajta kiszólásként - láthatjuk, hogyan élik meg a bimbózó kapcsolat törékeny pillanatait a karakterek mögött álló humanoidok. Mmorpg fanok, irány az eurovíziós dalfesztivál!

razo | 2005.11.16. 16:58 | link | Komment | Megosztom

Macka B: Fussál, Rushdie!

A csodálatos mp3blog, a Nuclear Beef jóvoltából letölthető az interwebről minden idők egyik legviccesebb zenészének egyik legviccesebb dala. Az 1989-ben készült felvételen a legendás reggae-zenész Macka B felszólítja a Khomeini Ajatollah által vallásgyalázásért halálra ítélt indiai származású iró Salman Rushdie-t, hogy szaladjon el, mert jönnek a felbőszült mohamedánok. Made my day.

razz | 2005.11.16. 11:59 | link | Komment | Megosztom

Red alert a szabad technológiák védelmében

blogrights
A szabadon hozzáférhető, internet alapú technológiák védelmére idejekorán, 1990-ben létrejött EFF kiterjesztette védőszárnyit a blogokra is. A megavállalatok ellen is sikerrel pereskedő, számos precedens értékű győzelmet magáénak tudó nonprofit szervezet ugyanis úgy látja: a szabadon felhasználható internetes és egyéb hálózati technológiák egyre nagyobb veszélyben vannak. A személyes emailek közti hatósági kutakodás, a copyright, és egyéb szerzői jogok felhasználása egy-egy forrás elhallgattatására, a hátrányos piaci megkülönböztetés ugyanis a szervezet szerint tűrhetetlen mértékben elharapódzott. Gyanítjuk: a lépésnek köze lehet a Forbes magazin elhíresült blogellenes kirohanásához is. A magazin ugyanis éppen az EFF által legveszélyesebbnek nevezett jogi és gazdasági támadásokat ajánlotta melegen olvasóinak novemberi számának vezető anyagában.

razo | 2005.11.16. 11:53 | link | Komment | Megosztom

Fiatal Európai Rendezők Filmfesztiválja

Tizenhárom ország fiatal rendezői mutatkoznak be az első Fiatal Európai Rendezők Filmfesztiválján november 19. és 23. között a Művész moziban. Magyarok nem. A filmek mellet szakmai beszélgetések is lesznek az európai film új irányzatainak létezéséről és térnyeréséről a mozi forgalmazásban. A Budapesti Francia Intézet nagyon szereti a filmeket ezért ezentúl minden évben szeretné megrendezni a fesztivált, aminek igazán örülünk, és annak is hogy a fent említett intézet 2005-ben öt filmfesztivált rendez(ett) saját mozitermében, és ezen kívül még hat másik külsős rendezvényben is részt vesz. Ezért aztán mégiscsak el lehet menni néha moziba.

soleado | 2005.11.16. 11:21 | link | Komment | Megosztom

Jön az eco Jézuska

tree
Eco-bio-tudatos-riszájkling Karácsonyt mindenkinek! A Treehugger összeállította az idei bevásárlólistát csupa organikus, környezetbarát, újrafelhasznált ajándékötlettel.
"A legtöbb treehugger számára (a blog címe itt melléknévvé változik, nem magyarázzuk meg) a Karácsony ellentmondásos ünnep. A szeretet/hála/béke ünnepén őrült módon rohangálunk összevissza a bevásárlóközpontokban és nagy tételben vásárolunk mindenféle haszontalan hülyeséget. Pedig szeretteink megajándékozása kedves dolog. Főleg ha olyan meglepetéseket vásárolunk nekik, melyeket jó emberek készítettek azzal a céllal, hogy a világ, amelyben élünk, jobb hely legyen."
Szerintünk ellentmondás emellett még az is, hogy - bár nagyon félünk mindenféle ideológiától - a környezettudatos termékek általában csodálatosak. És bár nem vagyunk zöld aktivisták, a Treehugger fogyasztási filozófiája ugyancsak közel áll hozzánk, ezért nagyon szeretnénk majd egyszer pl. bio diesel hajtotta Saab-ot vezetni, egy, az alternatív üzemanyag-felhasználásra érett kultúrában.

razo | 2005.11.15. 11:21 | link | Komment | Megosztom

karácsony green

Metakönyv az "új újságírásról"

gang
Insidereknek érdekes történelemkönyv, outsidereknek viszont kötelező olvasmány Marc Weingarten új (magyarul ne keresd) könyve a "The Gang That Wouldn't Write Straight". Érdemes egyszer egyben, első kézből végigolvasni Wolfe, Thompson, Didion kalandjait, végiggondolni, hogy miről is szól valójában ez a szakma, mert Magyarországon, ahol kb. tíz újságíró él titkos laboratóriumok mélyén, elég nehéz feladat ez magunktól. Javaslatunk: Olvassa el a könyvet, majd a friss információk és történeti kontextusok ismeretében nézze meg újra az Index tegnapi, médiatörténeti jelentőségű hoaxcímlapját. Ugye Ön sem gondolta komolyan, amikor barátait sikítva hívta telefonon, hogy feltörték (megvették, lefizették, eladták, bevették) a portált? Na ugye.

razo | 2005.11.15. 10:40 | link | Komment | Megosztom

Mario és Luigi és a népi villanás

A közkedvelt Something Awful vektoranimációs téren kreatív beküldőinek hála fogadják szeretettel ezeket: egy megrázó történet, egy elgondolkodtató történet, illetve egy dalocska a hét hátra lévő részének kezdéséhez (utóbbira mindenképp pöcköljenek).

razz | 2005.11.15. 08:31 | link | Komment | Megosztom

Online TV boom Amerikában

Média és internetguruk hosszú évek óta jósolják: a multimédiás szolgáltatások előbb utóbb átveszik a stafétát a hagyományos televízióktól. Az új, vastag falú internetlufi fújódásával a folyamat talán végre valóban megindul. A legfrisebb hírek szerint ugyanis a 35 millió internet és 110 millió televízió előfizetéssel száguldó amerikai médiapiac a letöltős tartalom irányába mozdul.

razo | 2005.11.15. 07:48 | link | Komment | Megosztom

3D Gorillaz - viktoriánus high-tech

murdoc
Azért az elég jó volt, amikor az idei MTV VMA győztes Gorillaz-t színpadra szólították, és bejött (!) Murdoc 3D-ben, meg a basszgitáros 2D karakter és nyomták a slágerszámot. A London Times érdekes cikket írt a formabontó live actről, melyből kiderül: a virtuális zenekar tagjait egy 1862-ben, Londonban feltalált színpadi trükk segítségével tükrözték a színpadra a Gorillaz mögött álló zseniális szakemberek. A cikkből kiderül: a "Pepper’s Ghost" nevű trükköt a brit Royal Polytechnic Institute munkatársa, bizonyos John Henry Pepper fejlesztette ki azzal a céllal, hogy színi előadásokon szellemeket vetíthessen a színpadra egyszerű lámpák és tükrök segítségével. A gorillák persze azért kicsit megdolgozták a viktoriánus technológiát, és George Lucas cégével, az Industrial Lights and Magic-kel dolgozták ki a végső változatot. Via Drawn

razo | 2005.11.14. 13:02 | link | Komment | Megosztom

I. aUTONÓM gIGAZÓNA

Idén szűnt meg az európai experimentális zajzene legfőbb hazai fóruma, a Nagy Fül fesztivál. A hazai kísérleti zene rajongói azonban nem maradnak kakofón hangkollázsok nélkül: az első aUTONÓM gIGAZÓNA elektronikus zenei fesztivál minden bizonnyal épp megfeleő mennyiségben tartalmazza a műfaj rajongói által kedvelt tömény audioőrületet. Furcsa modern zaj zene kedvelt, nem kedvelt, ismert és ismeretlen művészek előadásában a Millenáris parkban november 19.-én négy órától. Plasztikus hangszövetek, analóg modellezésű szintetizátor hangzás, gitár, samplingek, speciális effektek, hangtenger, zeneileg klónozott organizmusok, hangmassza szörnyek várják a látogatókat.

soleado | 2005.11.14. 11:25 | link | Komment | Megosztom

Bombajó bútorok

bomb
Korábban posztoltunk a kambodzsai Kalasnyikov-szobrokról, melyeket a lakosságtól összegyűjtött fegyverekből készítenek helyi szobrászok. Olvasónk, salam, figyelemreméltó helyismeretről tanuskodó kiegészítést írt bejegyzésünkhöz arról, mekkora problémát jelent a távol-keleti országban a rengeteg magánkézben maradt fegyver. A MotoArt - "A modern gentleman ajándékboltja" pénzt csinál, nem művészkedik. A katalógusból 700-15000 dolláros áron rendelhető bomba-asztalok zömmel második világháborús bombázók alkatrészeiből és fegyverzetéből készültek. A termékleírás szerint kimondottan cool dolog "egy B52-es turbinájából készített bárpulton felszolgált italokkal várni vendégségbe érkező barátainkat." Hát, szerintünk nem annyira.

razo | 2005.11.12. 23:54 | link | 2 komment | Megosztom

Firefox - Kill Bill's browser

joke
Jelentjük: a nemzetközi browser-helyzet egyre fokozódik. A firefox kontra IE vita gyakorlatilag az anyatej-fogyasztás pozitív élettani hatásainak felismerésével egyszerre tudatosul a fiatal generációban, IE sucks, buzi IE, Firefox4eva, switch bitch! mi azonban minden elfogultság nélkül tudósítunk a duel egy rendkívül vicces mozzanatáról. A rajongói site, melyet a BoingBoing nyomán megosztunk Önökkel, velünk ellentétben nyíltan vall a szabad forráskód melletti elkötelezettségről. A "Kill Bill browsere a Firefox" 13 érvet sorakoztat fel a switch mellett. Veretes sommák ezek pontokba szedve, szerkesztőségünk inverz módon hajt fejet a súlyuk alatt. Mivel célunk az Ön alattomos befolyásolása, idézünk is egyet, gondolkodjon ma este ezen elalvás előtt: "A Mozilla sohasem állt elő beszélő gemkapcsokkal." + Legyen Ön is aktivista!

razo | 2005.11.12. 22:39 | link | Komment | Megosztom

Intő jel

Hiába próbálnám véka alá rejteni, egyik kedvenc oldalam a FoundPhotos. Pedig jobb lenne, ha nem lenne. A 10eastern művészeti összefüggés oldalán található produkció a Soulseek fájlcserélőn szándékosan vagy még inkább tévedésből megosztott My Pictures és hasonló nevű személyes fotókat tartalmazó alkönyvtárak szemléje. Emberjogilag Big Brother díjra csont nélkül érdemes, miközben szakmailag teljesen helyénvaló büntető adatkezelés, végeredményileg pedig bágyadt szórakozásra alkalmas pszeudorandom esztétikum. Ajánlom.

razz | 2005.11.11. 15:21 | link | Komment | Megosztom

Körívek és goás motívumok a MONO klubban - nyitás csütörtök este

Szerda délután a következő emailt hozta a posta: "MONO Uj klub es galeria nyilik Budapesten Budapest uj zenei, muvészeti kulturalis underground helyszine, a Mono klub, amely progressziv hangvetelevel az elektronikus zenei kultura és kortars kepzomuveszet legujabb torekvesei kozott teremt atjarasi lehetoseget. A zenei es vizualis kultura valtozasai egyre inkabb egymas fele közeliti a mufajokat. A MONO klub egy progressziv, kiserleti helyszin, ami ezeknek a valtozasoknak a bemutatasara vallalkozik, mint a zene, mint a kepzomuveszet teruleten. Hazai es kulfoldi muveszek lepnek fel, es mutatkoznak be munkaikkal. Dj és vj setek, live actek, video, dvd, filmmuveszet, multimedias alkotasok, installaciok, cyber art es a net muveszet teruleterol. Partyk, bemutatok, kiallitasok.

A galéria programja: November 11.- november 28., megnyito: november 11. 18.00, nyitó party: 20.00 Kerekes Gabor: DEEP SPACE / chill out city system Vendegmuvesz: Fodor Janos

Budapest, VI. Ó utca 51. www.monoklub.hu"

Tudom mire gondolnak, és igazuk van. Az Ó utca nem található messze szerkesztőségünk egyik titkos bázisától, ezért fogtam egy fényképezőgépet, és elindultam megnézni, hogyan készül a MONO a csütörtök esti nyitóbulira...

Thomas Magnum | 2005.11.11. 01:01 | link | Komment | Megosztom

budapest

Su Doku

A Sudoku egy ősi japán játék - kezdhetnénk, ha az lenne. De előbb inkább a szabályok: adott egy 9x9-es négyzetrács, néhány (legfeljebb 30 darab, szimmetrikusan elhelyezett) számmal és sok üres négyzettel. Úgy kell kitölteni az üres helyeket 1 és 9 közti számokkal, hogy minden sorban, oszlopban és 3x3-as almátrixban (bocs) minden szám csak egyszer szerepeljen. A játék kinézete ellenére nem azonos a sokaknak hidegrázós perceket okozó "bűvös négyzet" feladványokkal, sőt, a megoldáshoz nem kell használnunk egyetlen alapműveletet sem. Vagyis a megoldás kulcsa nem matek, csak logika és kitartás.

A játék valóban nem japán találmány: az alapját képező Latin Négyzettel Leonhard Euler svájci matematikus játszott még a XVIII. században. Az ötletet a Dell Magazine porolta le a '70-es években, nekik Howard Garnes fejlesztette ki az akkor még Number Place néven publikált játékot, majd ebből lett a nyolcvanas évek közepén a japán Nikoli játékgyártó néhány újabb szabályötlete alapján a mai Sudoku. (A japán név jelentése egyébként hasonló az angolhoz, a su számot, a doku helyet vagy egyszerűt jelent.) A fejtörő világsikere 2004-ben kezdődött, mikor a Times leközölte első Sudoku rejtvényét, de 2005 őszén már a New York Post és a San Francisco Chronicle is közölt Sudoku feladványokat.

A játék egyébként folyamatosan fejlődik, létezik kisebb rácsméretű, könnyített, de nagyobb, nehezebb verziója is. Játsszák betűkkel, ahol a megoldásban végül szavak jönnek ki, más változatokhoz pedig mégiscsak kell egy kis matek is. Egyesek szerint okosabbak leszünk, ha sok Sudokut oldunk meg, szerintem elég az is, ha jól szórakozunk.

forrás: http://www.sudokudaily.net

joco | 2005.11.10. 16:33 | link | Komment | Megosztom

Tömegpszichózis a húspiacon

Nem rendszeres időtöltésem a tévézés, ezért írni sem szoktam róla, de annyira sznob mégsem vagyok, hogy valami elvszerű érzéketlenség miatt ne tegyem közzé ha nagyon felbaszta az agyam valami. Felterjesztem a Megasztárt a pszichopata tetűség köztársasági középkeresztjére.

razz | 2005.11.10. 16:32 | link | Komment | Megosztom

Nagyvárosi eklektika méregdrágán

eclectica

Végre igazi különlegességet találtunk divatfronton. Elegünk van a hülye amerikai pólókból, tomboljon a zabolátlan eklektika! Vásároljon méregdrágán urban outfittet magának, melyben úgy néz ki, mintha testén hordaná ruhásszekrényének teljes tartalmát, miközben valójában exkluziv a megjelenése közben.

Pokolba a konfekciódivattal! Méregesse szánalommal a körúton a viseletes Zara vagy MNG papírzacsit szorongató lányokat! Már rég tízórais- vagy tornazsáknak használják az egykori konzumálás felbrandolt bizonyítákát, és lenézik Önt gyűrött farmerjában, a "nagymamától örökölt" kinyúlt kötött sálban-kabátban, melyek ára - muHaha - darabonként 200 dollár. Ki nevet akkor igazán?

Tételezzük fel, hogy Ön hazatér otthonába a győzedelmes körűti spotting mámorító érzésével a fejében. Ezekre a pillanatokra ajánljuk az outfitter szenzációs bőr ülőgarnitúráját. Ilyenen szívhatta halálra magát mérgező H-anyaggal a hetvenes években Bob Arctor, Philip K. Dick hőse a Scanner Darkly-ban. A fogyasztás idődimenzióba helyezésével fontos lehet még a Boingon is megénekelt műkarácsonyfa, melyet a szemfüles dizájnerek egyenesen szerencsétlen Charlie Brown-tól kértek kölcsön. (Charlie Brown's Pathetic Christmas Tree mindössze 24$ a hülyének is megéri). Létezik a site európai kiadásban is, kevesebb képpel, az üzletek többsége a londoni Sohoban (Kensington street környékén) található.

razo | 2005.11.10. 11:37 | link | Komment | Megosztom

design

Neves graffiti-művész tájékozódott fővárosunkban

budapest

Terjesztő magatartást tanusít a híres felfelé mutató nyilak atyja, Above. A művész ugyanis a Wooster Collective oldalain - európai utazásait dokumentálva - kimondottan ajánlja Budapestet a nemzetközi utcai artista mozgalomnak "nyílt közterei és nyugis hangulata miatt", sőt egyenesen "Kelet Európa Párizsának" nevezi a várost, ahol a régi és az új, az elavult és a hi-tech békében megfér egymással. Értelmezzük helyesen a Woosteren posztolt fotókat!

A street art művész a képek tanusága szerint a nyár folyamán, titokban tett látogatást városunkban, alkotott, majd hazájába távozott. A publikált felvételeken itteni munkáit örökítette meg, keressük a tag-et a fotókon. Csatolt rövid szöveges kommentjeiben Above kiemelkedőnek ítéli meg a helyi erőkkel kialakított baráti kapcsolatot, amikor köszönetet nyilvánít bizonyos Killer Kilion-nak a "vad budapesti tartózkodásért".

Mi is köszönjük a nyilakat, Above!

admin | 2005.11.10. 10:32 | link | Komment | Megosztom

budapest street art

Autós üldözés a nappaliban

kisauto Fogadják szeretettel a geek-filmművészet csúcsát. A vicces új-zélandi emberek zárt pályás villanyautópályájukra digitális kamerával felszerelt makettot helyeztek, amelyből - a Memepool szerint a kortárs konzoljátékok sebességélményét megszégyenítő - fergeteges felvétel született. Tegyük hozzá: le, csuhaj, tölthető.

razz | 2005.11.10. 08:10 | link | Komment | Megosztom

Vegyen zombit szeretteinek!

zombie
Közel a karácsonyi szezon, ideje meglepetéseken gondolkodni. Kultajánlatunk a My Pet Zombies weboldal, ahol változatos halálnemek következtében eltávozott, ám minden esetben ijesztő és rendkívül valósághű latex élőhalottak közül válogathatunk - kinek-kinek egyénisége szerint. A real size 6 láb magas hullák készítői nagyon megnézik, kinek adnak el termékeikből: az adoptálás csak akkor lehetséges, ha a vevő megígéri, hogy mindennap szépen megeteti kedvencét, és megfelelő módon gondját is viseli hiányos testalkatú barátjának. Kérdésünk: vajon miért jár minden zombi öltönyben és nyakkendőben? Juppibetegség volna a megzombulás, vagy szegények így próbálnak rendes halottnak látszani? Aki úgy dönt, hogy beszerez egyet magának, vagy szeretteinek, mindenképpen beszélgessen majd el erről új barátjával, a halottnak is van lelke.

razo | 2005.11.09. 13:40 | link | Komment | Megosztom

karácsony freak

Aki akar

mass
Délután hatkor "túrára, nem demonstrációra" indul magwas, a Critical Mass blogon is jelen lévő kerékpáros fiatalember. "Aki akar, vele tart." Felhívtuk Sinyát, az őszi Critical Mass demonstráció fő szervezőjét, aki kijelentette: ő is olvasta a posztot. Megkérdeztük, szerinte hányan kerékpároznak majd véletlenül éppen a blogon megadott útvonalon a megadott időben. "Nem tudom, gyere el" - válaszolta az ismert kerékpáros.

razo | 2005.11.09. 11:37 | link | Komment | Megosztom

critical mass

Távoli köhögés

Bár a Moszkvai Állami Szimfonikusokra nagyon nem jutott jegy, eldöntöttem, ha törik, ha szakad, átszűrök tudathorizontomon egy kis magaskulturát, pontosabban valami jó kis klasszikus zenét. Így tudtam meg végül, hogy az emberi anyagcsere és a komolyzene egymást kizáró dolgok.

razz | 2005.11.09. 10:35 | link | Komment | Megosztom

A sültgesztenye jelenség Budapesten

Kedvelt lakhelyünk, centrál európa szellemi hatásának határait lerajzoló szezonális kulturális jelnek tűnhet, hogy az idő hidegre fordultával a környék fővárosainak bizonyos pontjain valami bizarr égettszag ütheti meg a járókelő orrát, amely egyébiránt közvetlen előjele egy hangulatszituációnak...

razz | 2005.11.08. 11:41 | link | 2 komment | Megosztom

"So long and thanks for all the thumbs"

th1
Hüvelykujj-fétis tombol az amerikai graffiti szcénában. A világszerte jegyzett artista blog, a Wooster Collective napok óta posztolja a vonatkozó fotók tucatjait, és köszöni, nem kér már többet, nem győzi a feltöltést. A jelenség mögött egy elmebeteg politikus, Oscar Goodman, Las Vegas polgármestere áll, aki a Las Vegas Sun szerint egy tévéműsorban kijelentette: "Le kéne vágni a középületeket összerondító graffitisek hüvelykujját." Szerintünk a Polgármester Úr kijelentése meglehetősen kontraproduktív. Mégtöbb hüvelykujj: 1 2 3 4

razo | 2005.11.08. 10:50 | link | Komment | Megosztom

Őszinte játékcímek photoshop konteszt

katamaridamacy
A Something Awful photoshop kontesztjét mindig is jobbnak tartottuk, mint a Boing Boing kedvenc Worth1000 hasonló megmérettetéseit, mert a topikok sokkal furmákosabbak a Something-en, ha értik mire gondolunk. A legújabb verseny témája: "Őszinte játékcímek". Jó lett a WoW cikiző "World of Chatcraft" is, szerkesztőségi véleményünk szerint azonban az értelmezhetetlen, ám rendkívüli hypenak örvendő Katamari Damacy-s őszinte játékdoboz lett a legkirályabb.

razo | 2005.11.08. 10:36 | link | 1 komment | Megosztom

Podcastot indított a Penguin Books

penguin
Az iskolai angolórákról jól ismert Penguin Books nerd megszállás alá került. A korábban meghirdetett hangoskönyv-remixverseny sikerén felbuzdulva ugyanis a vállalat most Podcastot indított - írja a Boing. A featúra érdekes, interjúkat lehet letölteni a szerzőkkel, részleteket lehet meghallgatni a művekből, valamint az elkészült mixekből is. Eddig azt hittük, hungarikumnak számít gyermekkorunk kedvenc bakelit meselemezeinek remixelése és a Tilos rádió fejlesztette ki, jelesül Titusz, aki régebben kedvvel készített audio utakat az "Óz a nagy varázsló", és egyéb klasszikusok hangmintáinak és szövegrészleteinek felhasználásával. Tigrics is megjátszotta már ezt a trükköt: a Compact Disco című album egyik számában a zseniális (őrült) zenész önkritikát gyakorol, amikor a "Minden egér szereti a sajtot"-ból idézi az utcai verklisember beszélő papagájának életbölcsességét: "Senki sem kíváncsi a zenédre, és senki sem kíváncsi a jövőjére. Hagyd már abba!"

razo | 2005.11.08. 08:27 | link | Komment | Megosztom

Budapest: mediterrán keleti Párizs

A mezei nyúlként szaporodó mediterrán hangulatú kiülős helyek szép lassan birtokba vették a tereket és az utcákat, az asztal felé fordított székeikkel és a kifelé bámuló vendégeikkel együtt. Ez már majdnem Párizs. Ezért aztán Studio Metropolitana Urbanisztikai Kutató Központ Kht. tanulmányt készített Budapest kiülős vendéglátóhelyeiről. A vizsgálat szerint a romkertek a legtipikusabb budapesti szórakozóhelyek. Dizájnjukban a "nyugati", házfoglaló szubkultúrát idézik, talán ezért lettek népszerűek a turisták, és a Budapesten tanuló külföldi diákok körében is. Itt talaltuk azt az infót is, hogy a Tűzraktár a Trafóval folytat egyeztetéseket annak érdekében, hogy az általuk felölelt terület a főváros új kulturális tengelyét alkossa.

soleado | 2005.11.07. 17:00 | link | Komment | Megosztom

budapest

Carrot-and-Stick - a Forbes most jutalmaz

email
Viktoriánus angol nevelési elv az un. "carrot and stick", mely a szerencsétlen gyermekek viktorianizálására kifejleszett jutalmazó-büntető módszer. Úgy látszik a Forbes magazinnál nemcsak az internetszupersztráda megközelítése számít régimódinak: cinikusok vagyunk persze, de mindenképpen furcsa, hogy a blogok elleni látványos kirohanás után nem sokkal geekjátékot, időkapszulás (időzíthető) email küldő rendszert mutat be a gazdasági magazin. Szerintünk a lépés tovább bővíti a mocsadék bloggerek fegyvertárát. Bővebben Sztahanovnál.

razo | 2005.11.07. 12:45 | link | Komment | Megosztom

Puskavas szoborpark Kambodzsában

bunny

A kambodzsai kormány és az EU közös programot indított 1999-ben melynek célja a háborús évek után magánkézben maradt könnyűfegyverek megsemmisítése a délkelet-ázsiai országban. Az adatok szerint a világon évente 500 000 ember hal meg hasonló háborús zónákban az örökségként hátrahagyott kézifegyverek miatt.

A probléma nagyságát jellemzi, hogy a program indulásától számított hat évben eddig csaknem 175 000 fegyvert szolgáltattak be és semmisítettek meg nyilvánosan a régióban. Néhány vasat azonban megtartottak helyi képzőművészek és egészen különleges szobrokat emeltek belőlük az ország több városában, köztereken - számol be a Treehugger. A fegyverek és a művészet találkozása kapcsán felmerülő tanulságokat inkább nem vonnánk le, nézegesse meg a különös alkotásokat!

razo | 2005.11.07. 08:27 | link | 1 komment | Megosztom

kiállítás kult

Segítsen egy beteg kisfiúnak felhőbarátokra találni!

cl1
Csodálatos tartalomra bukkantunk Bruce Sterling Wired magazin alatt futó blogján. A Dél Kalifornia Egyetem designer szakos hallgatói (!) készítettek egy letölthető, ingyenes játékot, melyben egy kórházban betegeskedő kisgyerek álmaiban szerepelhetünk. A fiúcska a történet szerint a felhők között száll szabadon hálóingében, és kis bárányfelhő barátait kell csokorba gyűjtenie a gonosz gyárakból szivárgó fekete felhők elkergetésére, míg teste a betegszoba fogságában marad. Máskor (level 2) spirál-nyalókát kell formáznunk felhőtestvérkéinkből, mert a kékhajú kisfiú éppen ezzel a finomsággal álmodik a kórházi ágyon. A tudomány a humánum mögött az, hogy a felhők mozgása komoly egyenleteken alapuló valós fizikát követ, amihez mi nem értünk, de a honlapról megnyitható .pdf file összetett színes nyilai és vonalai ezt sugallják. Vahh, énünk egyik fele zúzna most, de a zene és a csodás festmények rabul ejtettek, így nem lehet. Játszanak bátran!

razo | 2005.11.06. 11:04 | link | Komment | Megosztom

Kiállításnak álcázott kukkolda a Trafóban

kukk

A magyar ember nyilvánvaló módon szeret kukkolni, elég ha megnézzük a bérlakóházak hímzett bejárati ajtófüggönyeit. A sarkoknál mindig kicsit koszosabb, és szamárfüles, mert ha valaki végigmegy a lépcsőházban, akkor azt meg kell lesni, az ember sose tudhatja.

A nemzeti leselkedési vágy zebracsíkos konyhakredencbe olytása bizonyos Boka Gábor ötlete volt, mely a Trafóban manifesztálódott. Régi konyhakredencekből készült a 3D kukucskáló: a bútorba fúrt lyukak mögött különleges miniatűr világok fedezhetők fel, képregényrészletekkel tapétázott kispolgári panel-idill, indián-kovboj összecsapás, és árnyjátékká változó, forgó, sötét pantomim, épp úgy, mint a dianéző nagyítós kisdoboz belsejében.

A „PERFORNITORIUM – Avagy szekrényben az igazság” kiállítás a Trafó kávézójában tekinthető meg kukucskálás útján. Javasoljuk, rendszeresítsék a tárgyakat a pesti bérházakba, és persze minden óvodába is kell kukucska-kredenc, a gyermeki lélek számára ugyanis erős varázsdoboz-hangulatot árasztanak a színes, csilivili preparált bútordarabok. Ottjártunkkor éppen színi próbát/előadást tartottak az intézményben, Udvaros Dorottya színművész asszony szőrmebundás jelenléte mellett. A kávézót bőrcsizmás lányok és zakós fiúk népesítették be, kifejezetten félelmetes volt a hangulat. Reméljük az Olvasó nyugodtabb körülmények között kukkol majd, ha ellátogat a kiállításra.

kukk3
kukk4

space night rockers | 2005.11.05. 17:38 | link | Komment | Megosztom

kiállítás

Klasszikusokkal kergetik a tiniket Angliában

Klasszikus zenével kergetik el a Co-op szupermarket előtt lebzselő fiatalokat néhány angol városban. A helyi vagány csávók és csajok ugyanis az üzletekből kiszűrődő (vagy hangfallal kikötött) zenére szeretnek bandázni, ez pedig nyilván zavarja a vásárlói forgalmat. A Guardian beszámolója szerint Mozart, Brahms és Bach szerepel eddig a fegyvertárban. A Mesterek egyelőre sikerrel tartják távol a basszusokra éhes tiniket.

razo | 2005.11.04. 15:30 | link | Komment | Megosztom

Nagypálya

diwali
A Delhi robbantássorozat miatt hagyta ki a New York Times a több napos hindu ünnepről, a Diwali-ról, a Fények Fesztiváljáról szóló, már elkészült vezércikket. Az anyaghoz a Pixar egyik munkatársa, Sanjay Patel készített zseniális illusztrációkat. Kedvenc blogunkon, mely valószínüleg a világ legtrendibb illusztrációit rendezi posztokba (imádjuk nézegetni őket/lelkendezni hatásukra/komolyan bólogatni az elsöprő vizuális anyag láttán), külön posztolták a kimaradt képeket. Figyeljük meg, hogyan érhetők tetten a keleti kultúra sajátos stílusjegyei a művész nyugati high end design befolyásoltságról tanuskodó képregény szerű alakjaiban! Mennyi finomság, mennyi szellem! Via Drawn

razo | 2005.11.04. 11:17 | link | Komment | Megosztom

Kitört a blogháború - a Forbes magazin hadat üzent

forbes
"A bloggerek szabadságról szónokolnak, de hazugságot és becsületsértő förmedvényeket okádnak. A weblog az online csőcselék platformja, szövetségeseik a Google és a Yahoo". Nem, Kedves Olvasó, a fenti idézet nem a Magyar Országgyűlésben hangzott el, és nem is egy BAZ megyei vadászlakban rendezett jobbos pacalvacsorán, hanem a Forbes magazin aktuális számában jelent meg "A blogok támadása" című vezércikk leadjeként, melyben a neves gazdasági bulvárlap háborúba küldi a vállalatokat az egyszerűen online csürhének nevezett blogtársadalom ellen. Új szakszó visszhangzik az amerikai sajtóban: a "blogbash" (blogcsapás), mely a blogok által "bemocskolt és tönkretett" amerikai vállalatok online diagnózisa, a vásárlókat felbosszantó cégek számára kellemetlen nyilvánosság eredménye. Update: Örülünk, posztunk komoly visszhangra talált a magyar blogszcénában. Még egy linket idetennék, csak hogy lássuk, mit szól az esethez pl. a Guardian. Tovább a folytatáshoz!

razo | 2005.11.03. 12:43 | link | 3 komment | Megosztom

I/O brush - mindenhonnan ér lopni

iobrush
Aki dizájner, nyilván csinált már olyat, hogy lefényképezett egy, a való világban látott akármit a színe miatt, majd a színt ellopta photoshoppal. Egészen nevetséges eljárás ez mostantól: létezik ugyanis 3d, kézbevehető clone tool, és úgy hívják, hogy I/O Brush. Az ecset közepébe videokamerát építettek fényforrásokkal és érintésérzékelő szenzorokkal, így lehet pick up-olni bárhonnan színeket, formákat, textúrákat és mozgást(!), melyek szabadon felhasználhatók digitális formában. Le vagyunk nyűgözve! + Video illusztráció (A filmben először ellopják egy paprika és egy narancs színét, rajzolnak velük, majd pislogó szemet is lopnak a festményhez egy aranyos kislánytól).

razo | 2005.11.03. 07:03 | link | 1 komment | Megosztom

„Egy kicsit hideg nekem ez a világ.”

Horgas Ádám
Egy földrész kultúráját az emberek mindennapjain keresztül ismerhetjük meg, megértéséhez viszont a művészet nyújt segítséget. És ha a kettőt összevetjük? Része a művészet az emberek mindennapjainak? Hát, nálunk nem nagyon. Persze, mi a magyar ugaron el voltunk nyomva, itten még a kapitalizmus is vadon nő - sóhajtanánk, de bezzeg a drága Európa! Egy illetékes művész szerint azonban kár nyugatra kacsingatni. Nem csak a magyarok prosztók. Horgas Ádámnak azonban esze ágában sincs bekuckózni kedvenc szobasarkába, hogy Európa totyhadásán fájlalogjon. Harcol, fegyvere a színház, regimentje az Atlantis társulat, amely idén ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját.

anna | 2005.11.02. 13:40 | link | Komment | Megosztom

Munka helyett nézegessünk hullámzó kenderföldet!

hemp
Ősrégi történet, de kedveljük a témát: a Második Világháború közepén a hadiköltségek az egekbe szöktek, kellett az olcsó, hasznos, könnyen előállítható, sokoldalú alapanyag. Az USA kormánya ezért egy azóta kultfilmmé vált propaganda dokuban népszerűsítette a kendertermesztés előnyeit a fenti célok elérése érdekében. Ezt persze régóta tudjuk, meg azt is, hogy Jack Herer "The Emperor Wears No Clothes" című, hát, kissé demagóg, ám jóindulatú, leleplező szándékú művében sűrűn hivatkozik a filmre, mint a hazug amerikai drogpolitika ékes bizonyítékára. Hagyjuk a délutáni munkát másra, gyönyörködjünk inkább fekete-fehér hullámzó spangliültetvényekben! A Treehugger-en ugyanis posztoltak egy linket, ahol elérhető a kisfilm, sajnos úgy tűnik, csak Windows Media formátumban.

razo | 2005.11.02. 13:20 | link | Komment | Megosztom

#

soleado | 2005.11.02. 12:14 | link | Komment | Megosztom

Ingyen rajzfilmek video iPodra

pod
Nemrég interjút készítettünk Péterffy Zsófia animációs filmrendezővel, aki jelezte, hogy az internetvilágháló és a grafikus szoftverek - megfelelő kezekben - elhozzák majd a rajzfilmek új fénykorát. Jelentjük, a jóslat megvalósulni látszik - as we speak. A nemrég indult Channel Federator ugyanis naponta több, video iPodra és otthoni számítógépre letölthető trendbreaking animációs kisfilmet kínál, - ingyér, reklámok és médiahatósági megkötések nélkül természetesen. Miheztartás végett csekkolja a siteon is jelen lévő Blur Studios animációs showreeljeit! Update: Fizetős videoból is jól áll az Apple: a videós iPod bejelentése óta eltelt kevesebb mint húsz nap alatt egymillió filmet adott el a vállalat az iTuneson keresztül - írja Sztahanov. Az indulókészlet mintegy 2,000 videóklipből illetve a ABC-s deal keretében terjesztett Lost és a Desperate Housewifes epizódokból állt.

razo | 2005.11.01. 16:07 | link | 1 komment | Megosztom

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.