Critical mass New Yorkban - "Vajon letartóztatnak majd?"

mass

Halloween critical mass ride volt tegnap New York-ban. Nem történt semmi különös, csak néhány kerékpárost tartóztattak le - adta hírül a GothamIst. Az idei, Budapesten tartott hasonló felvonulással összehasonlítva azért volna egynehány észrevételünk. Tovább a folytatáshoz!

Először is: New Yorkban havonta tartanak biciklis felvonulást, így van még mit pótolnunk az évi egyetlen megmozdulásunkkal. Másodszor: a critical mass-nek alapvetően az a célja, hogy fennhangon hirdesse a kerékpárosok egyenjogúságát a közlekedésben. Ha azt vesszük, hogy itthon - talán a kevés alkalom miatt - az év 364 napján zavartalanul tombol a fosszilis dominancia a város utcáin, a budapesti critical mass a maga rögzített, előre egyeztetett útvonalával nem kerülheti el a kommercializálódást.

Idén kb. kétszer annyi pereces-sörös-üdítős bódéval készültek a szemfüles kereskedők, mint tavaly. Biztosak vagyunk abban, hogy jövőre magenta bódésor mellett vezet majd a rebellis közlekedők útja. A ride lényege ugyanis a mozgalom alpítóinál a gerilla szellem. Nem egyeztetnek semmit a hatósággal, nincs gyülekezési baszakodás, éppen ezért az útvonal titkos és esetleges, a forgalombénítás valóban hatásos, a rendőri fellépés pedig várható és rendszerint meglehetősen agresszív. Nembaj, mi örülünk annak, hogy nálunk is van valamiféle felvonulássá szelidített változata az akciónak. Kicsit savanyú, de a mienk. Bárcsak több mindenben tartanánk már ennyire előre. Beszámoló az eseményről:
"After over a year of police harassment and intimidation, with varied tactics, it has been very hard to predict what the NYPD is going to do about the Critical Mass. Will I get arrested tonight? This is the question in the backs of many of those in attendance. This can effect how willing you are to come to the ride. Well last night people seemed to be back in the action despite several helicopters flying overhead and the usual brigade of scooter cops. There were about 30 people at Washington Square Park, 50 at Tompkins Square, 12 at Madison Park and about 300 combined at both ends of Union Square Park. This was in accordance with the attempt to split up the ride a little and at least be able to get critical mass going. The idea stemmed out of the fact that people weren't even able to get 2 blocks out of Union Square park and thus form critical mass. It sounded like last night the police were around to monitor but the arrest order, for some reason wasn't given. Maybe no one wanted to do the paper work tonight on this long Halloween weekend."
+ Mégtöbb kép a New York-i felvonulásról a BikeBlogon

razo | 2005.10.30. 08:52 | link | 2 komment | Megosztom

halloween critical mass

ivana fukalot (aka hand.some) 2005.11.04. 10:08:59

fovarosunkban evente 2x van hivatalos cm, nempedig egyszer es mondom, hivatalos. nezegesd a weblapjukat...

karlsruhe 2005.11.05. 14:48:45

és előbb-utóbb nálunk is lesz bejelentés nélküli "véletlenül egyszerre ugyanarra megyünk" jellegű felvonulás

gyertek el

http://criticalmass.hu/?q=node/211

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.